6.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Nevjerojatan propust USKOK-a: Ide se u nadzor zbog slučaja Žalac, no iskrsnuo...

Nevjerojatan propust USKOK-a: Ide se u nadzor zbog slučaja Žalac, no iskrsnuo novi problem – spis su poslali EU tužitelju, a zaboravili napraviti kopiju

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, kako doznaje Dnevnik Nove TV – kreće u nadzor poslova USKOK-a u aferi Softver, u kojoj su priznali propust. No, pritom je naišla na još jedan problem. USKOK je svu dokumentaciju poslao europskom javnom tužitelju, a nije napravio kopiju.

Premijer otvoren – nije gledao dva sata izlaganja šefica DORH-a i USKOK-a kad su i priznale propust sa slučajem izvida protiv Gabrijele Žalac.

“Ne znam jesu li priznali, je li bilo propusta… Ne, ne… razgovarat ću osobno s državnom odvjetnicom kad uhvatimo vremena pa ćemo o tome razgovarati”, poručio je premijer Andrej Plenković.

Uz to što o aferi Softver EU tužitelja nisu ni obavijestili, USKOK je, doznaje se, napravio još jedan propust – svu svoju dokumentaciju o tom slučaju dostavili su EU tužiteljstvu, a nisu napravili kopiju. Dodatan problem za Glavnu državnu odvjetnicu koja kreće u nadzor.

Kako bi mogla provesti nadzor, glavna državna odvjetnica je, doznaje se, zatražila kompletan spis predmeta od Ureda europskog javnog tužitelja. Cilj joj je utvrditi – je li bilo propusta, čiji su to propusti i na što se odnose.

Premijer nekritičan i prema problemima koje tužiteljstvo ima s optužnicom u slučaju Agrokor. Vlada im je pomogla s pet milijuna kuna za vještačenje koje je sad pod upitnikom.

“Koliko sam ja shvatio optužnica je povučena, ne da bi se povukla zauvijek nego da bi se revidirala i nastavio proces”, rekao je premijer.

U petak glavna državna odvjetnice stiže pred zastupnike s izvješćem. Oporba priziva njezinu smjenu.

“Očito je da to Plenković ne čini jer vraća uslugu glavnoj državnoj odvjetnici koja je zaštitila njegovu miljenicu Gabrijelu Žalac”, komentirao je Nikola Grmoja iz MOST-a.

“Mi naravno nećemo glasati za izvještaj, jer je jasno da se izvještaj odnosi na period kad se trebala radit istraga, a evidentno se vidi da se nije radila ili nije adekvatno provodila”, rekla je Sandra Benčić iz Možemo!.

“Ja mislim da bi odlazak čelnih osoba DORH-a i USKOK-a povećao povjerenje građana u neovisnost pravosudnih tijela”, izjavio je Arsen Bauk iz SDP-a.

Pitanje je hoće li parlamentarna većina podržati izvješće DORH-a. Andrej Plenković svoj stav još ne otkriva, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike