1.3 C
Zagreb
Naslovnica Tech Rusi i Amerikanci zajedno će istraživati Veneru, pripreme će trajati i desetak...

Rusi i Amerikanci zajedno će istraživati Veneru, pripreme će trajati i desetak godina

Rusija je postigla dogovor o istraživanju planeta Venere u zajedničkoj misiji sa SAD-om, rekao je čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin u intervju u u usbotu u emisiji Soloviev Live na YouTubeu.

“Dogovorili smo se s Amerikancima o zajedničkoj misiji na Veneru”, rekao je Rogozin, dodajući da će zajedno lakše prihvatiti izazov i s ekonomskog i s tehničkog stajališta.

Rusija planira poslati sondu Venera-D na Veneru u studenom 2029. godine. Misija je u početku bila planirana kao rusko-američki pothvat. Prošle je godine, međutim, Roscosmos rekao da će misija Venera-D biti samostalan nacionalni projekt i da se ne očekuje da će privući značajniju međunarodnu suradnju, prenosi eurasiantimes.

Rusija također namjerava poslati misiju istraživanja Venere u lipnju 2031.godine i još jednu u lipnju 2034. kako bi se proučila atmosfera planeta i, moguće, prikupili neki uzorci tla.

U lipnju je glasnogovornik NASA-e za Sputnik rekao da je američka svemirska agencija spremna razgovarati o daljnjim planovima za istraživanje Venere s Rusijom.

SAD planira dvije misije na Veneru s lansiranjem koji se očekuje u vremenskom okviru 2028-2030. Planiraju sondu spustiti u Venerinu atmosferu. U drugoj misiji sonda će kružiti oko planeta i koristit će radar sa sintetičkim otvorom koji može prodrijeti u oblake koji inače skrivaju površinu planeta pa ne može vidjeti što je na tlu Venere.

“Takve probleme je lakše rješavati zajedno korištenjem talenata naših znanstvenika”, rekao je Rogozin, ali nije naveo kada bi misija mogla biti pokrenuta.

Venera je inače najbliži planet Zemlji i ima sličnu veličinu, ali je obavijena gustim oblacima i zbog katastrofalnog učinka staklenika na površini je temperatura od nekoliko stotina Celzijevih stupnjeva, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike