4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Plenković: Degoricija ostavio veliki trag u uspostavi moderne hrvatske države

Plenković: Degoricija ostavio veliki trag u uspostavi moderne hrvatske države

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrazili su sućut obitelji preminulog Slavka Degoricije.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković uputio je u nedjelju sućut u povodu smrti Slavka Degoricije, istaknuvši kako je riječ o čovjeku koji je u ključnim vremenima gradio HDZ te ostavio veliki trag u uspostavi moderne hrvatske države.

“Opraštamo se od čovjeka koji je svojim djelovanjem ostavio veliki trag u razdoblju uspostave moderne hrvatske države”, stoji u Plenkovićevoj poruci objavljenoj na Twitteru i mrežnim stranicama HDZ-a, prenosi HRT.

Po njegovim riječima, Slavko Degoricija u hrvatskoj će povjesnici ostati zapamćen “kao sudionik stvaranja višestranačja i prvih institucija hrvatske države te kao uvjerljivi i postojani zagovaratelj mira i demokratskih načela u vrijeme svojih zastupničkih mandata i sudjelovanja u izvršnoj vlasti”.

Uputio je izraze sućuti i poštovanja obitelji, “u ime Hrvatske demokratske zajednice, koju je u ključnim vremenima gradio zajedno s ostalim utemeljiteljima i suradnicima prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana”.

Jandroković: Odlazak Slavka Degoricije gubitak za hrvatsku politiku i društvo

“Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku gospodina Slavka Degoricije”, ističe predsjednik Sabora i dodaje kako će on ostati u sjećanju hrvatske javnosti po društvenom i političkom djelovanju obnašajući niz odgovornih dužnosti u vremenu stvaranja hrvatske države i demokratskih promjena

“Bio je prvi predsjednik Vijeća općina Hrvatskoga sabora 1990. godine i naš kolega saborski zastupnik u dva mandata, kao i ministar obnove u Vladi demokratskog jedinstva te zamjenik ministra unutarnjih poslova. Poseban doprinos dao je u osjetljivim pregovorima s predstavnicima Srba u Hrvatskoj i međunarodnim organizacijama o čemu je detaljno svjedočio u svojim memoarima ‘Nije bilo uzalud'”, podsjetio je predsjednik Sabora.

Povjerene mu poslove Slavko Degoricija obavljao je profesionalno, savjesno i zdušno zbog čega njegov odlazak predstavlja gubitak za hrvatsku politiku i društvo, stoji u sućuti predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Slavko Degoricija umro je u subotu, 20. studenoga, u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti u 91. godini, prenosi HRT.

Najnovije

Još iz rubrike