7.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Utjecaj pandemije na škole: Lako za rupe u znanju, vidimo psihološke posljedice

Utjecaj pandemije na škole: Lako za rupe u znanju, vidimo psihološke posljedice

O uvođenju covid potvrda u sustav obrazovanja i o ulozi ravnatelja u provođenju odluka Nacionalnog Stožera u obrazovanju u epidemiji za Novi dan govorila je Zdravka Martinić Jelčić, ravnateljica Klasične gimnazije u Zagrebu koja ove godine slavi 415 godina od osnutka.

“Sve je kod nas proteklo dobro. Prikupila sam i pregledala covid potvrde. Kod nas 10-tak posto djelatnika nije cijepljeno, ali neki su se sad odlučili cijepiti. Osjetljivo je to, treba poštovati privatnost svih djelatnika. Ja sam u našoj školi kontrolirala potvrde djelatnika i dokaz o testiranju. Za treće osobe zadužena je osoba koja je na porti, a naša škola je jedna od rijetkih koja ima portirku. U startu je bilo nejasno što treba učiniti u nekim nepredviđenim situacijama. Što ako netko na silu želi ući u školu bez potvrde? Nije recimo lako nekome zabraniti dolazak na radno mjesto”, govori ona.

“Bilo bi dobro i da smo neke upute dobili ranije, ali mislim da smo se svi ravnatelji snašli. Školski sustav se stalno uvijek i iznova prilagođava”, kaže.

Nastavnički entuzijazam se teško ubija

Na pitanje hoće li se epidemija odraziti na rupe u znanju kaže: “Sigurno će se neke stvari morati nadomještavati. Neke generacije će izgubiti zbog trenutka na kojem su se nalazili na obrazovnom putu. Ionako cijeli život učimo, bit će nadoknada. Kada govorimo o koncentraciji, fokusu, psihičkim i psihološkim posljedicama zbog načina života u kojem živomo zbog epidemije… tu su vidljivije promjene nego rupe u znanju. Nastavnički entuzijazam je nešto što se teško ubija, to sigurno ispunjava sve one koji su odabrali taj poziv.”

415 godina Klasične gimnazije u Zagrebu

Klasična gimnazija Zagreb je najstarija škola na ovim prostorima. Osnovana je 1607. godine, osnovali su je isusovci i tako donijeli sustav obrazovanja na našim prostorima.

“Budući da ove godine slavimo 415 godina od osnutka, sadnjom 415 obilježili smo kao škola tu veliku obljetnicu, ali to je samo dio programa za rođndan jedne od najstarijih škola u Hrvatskoj”, kaže.

Najnovije

Još iz rubrike