5.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Hrvatski pomorci spasili meksičke brodolomce: Šest dana plutali su na plastičnim karnistrima...

Hrvatski pomorci spasili meksičke brodolomce: Šest dana plutali su na plastičnim karnistrima i komadima drveta

Kapetan Joško Skoblar iz Zadra sa svojom posadom herojski je spasio dvojicu pomoraca koji su šest dana plutali u moru.

Početkom studenog ove godine, tijekom plovidbe Meksičkim zaljevom, kapetan Skoblar i njegova posada spasili su dvojicu unesrećenih Kubanaca koji su danima plutali na moru, držeći se samo za plastične kanistre i komade drveta. Pravo je čudo da su uspjeli preživjeti.

Nevjerojatnu priču o spašavanju i preživljavanju nesretnih Kubanaca iz prve ruke je za portal pomorac.hr ispričao sam kapetan Skoblar.

“Trenutno plovim na brodu Dakota Strength, dužine 249 metara. Radi se o tankeru za prijevoz sirove nafte nosivosti 115.000 MT, koji je izgrađen 2007. godine. Brod je bio na putu iz Philadelphije za Meksiko, gdje smo ukrcali trenutni teret.

Dana 1. studenog, na poziciji od 100 Nm sjevernoistočno od poluotoka Yucatan, u 9.30 sati po lokalnom vremenu, u moru smo opazili ljude koji plutaju. U trenutku kad smo ih vidjeli bili bočno od nas samo nekoliko stotina metara.

Takav objekt u moru iznimno je teško opaziti. Ljudi su se držali samo za dva plastična kanistra i komade drveta, koje nije moguće detektirati radarom, nego samo vizualno. Mogu reći da je samo puka slučajnost da smo ih opazili”, ispričao je kapetan Skoblar.

Časnik straže obavijestio je kapetana i koji je odmah otišao na zapovjedni most, ali u trenutku dolaska ljude više nisu imali u vidokrugu. Alarmirao je odmah posadu, označena je pozicija opažanja na elektronskoj karti te je kapetan otpočeo operaciju spašavanja.

“Počeo sam okretati brod, pripremljen je čamac za spašavanje i postavljena je dodatna straža na mostu. Tim za prvu pomoć bio je u pripravnosti. Nakon nekih petnaest do dvadeset minuta, ‘meta’ je napokon ponovno uočena i proslijedio sam prema unesrećenima. Iako je tim na brodici za spašavanje bio u pripravnosti, na koncu sam se uspio manevrom približiti unesrećenima na nekoliko desetaka metara. Dobacili smo im kolutove i privukli ih do brodske skale preko koje smo ih ukrcali na brod. Od trenutka kada su uočeni, za sat vremena bili su na našem brodu”, prepričava dramatične trenutke spašavanja.

Unesrećeni su bili dvojica Kubanaca u prilično lošem stanju. Odmah su ih prebacili u brodsku bolnicu, dali im tekućine, suhu odjeću i sve ostalo kako bi se osjećali bolje.

Prema njihovim izjavama, unesrećeni Kubanci krenuli su iz Kube za Cancun u Meksiku kada je njihov brod potopilo nevrijeme. Kasnije su saznali da je na brodu u trenutku nesreće bilo osam ljudi, no ostala šestorica nisu preživjeli.

“Preživjela dva Kubanca u moru su proveli čak šest dana, nošeni Golfskom strujom koja je dosta topla u tom području. More je bilo na temperaturi od oko 28 stupnjeva Celzijevih te su unesrećeni Kubanci uspjeli preživjeti.

Kasnije sam uspostavio kontakt s MRCC Meksiko (Maritime Rescue Coordination Centre) te sam dogovorio prihvat unesrećenih na patrolni brod meksičke Obalne straže Oceanica Vera Cruz. Unesrećeni su prebačeni na patrolni brod u 22 sata po lokalnom vremenu istog dana, nakon čega smo mi nastavili putovanje prema ukrcajnoj luci”, rekao je kapetan.

U trenutku kad su se iskrcali s njihova broda već su se dobro oporavili te su mogli samostalno hodati, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike