-0.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Grad heroj 30 godina, Ovčara: U logoru su razulareni i pijani, uniformirani...

Grad heroj 30 godina, Ovčara: U logoru su razulareni i pijani, uniformirani pripadnici JNA i četničkih skupina, ali i srpski gradonačelnik Vukovara S. Dokmanović osobno, premlaćivali zatočenike

U noći s 20. na 21. studenoga 1991. dogodio se najteži zločin u Domovinskom ratu – pokolj na Ovčari. Ubijena je 251 osoba, ranjenici, civili te medicinsko osoblje. Odvedeni su iz vukovarske bolnice i ubijeni na Ovčari.

Pet godina kasnije iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci 200 osoba dok se za ostalima još uvijek traga. Najmlađa žrtva na Ovčari imala je 16 godina, najstarija 77, piše HRT.

Ovčara je poljoprivredno dobro, udaljeno pet kilometara jugoistočno od Vukovara. Njegova skladišta JNA i srpske paravojne formacije pretvorili su u koncentracijski logor za vukovarske branitelje, civile, ranjenike i medicinsko osoblje odvedeno iz vukovarske bolnice.

U logoru su razulareni i pijani, uniformirani pripadnici Jugoslavenske narodne armije i paravojnih, četničkih skupina, ali i srpski gradonačelnik Vukovara S. Dokmanović osobno, premlaćivali zatočenike palicama za bejzbol, motkama, lancima, kundacima i drugim predmetima.

Zlostavljanju su odmah podlegla četiri zatočenika, a ostali zatočenici su u skupinama od 10 do 20 osoba odvoženi do jaruge, udaljene otprilike oko 900 metara od puta Ovčara – Grabovo. Tu su 20. studenoga 1991. ubijeni i bačeni u masovnu grobnicu. U rujnu i listopadu 1996. iz grobnice je ekshumirano 200 tijela, a do studenoga 2008. identificirane su 193 osobe, ubijene u dobi od 16 do 72 godine.

Zločin na Ovčari samo je jedan u nizu masovnih zločina koje je srpski agresor počinio u napadu na Vukovar. Tijekom vremena, Ovčara je postala simbol sjećanja na sva stratišta i grobnice koje su JNA i srpske paravojne postrojbe ostavile za sobom na širem vukovarskom području: Antin, Berak, Bogdanovci, Borovo Selo, Bršadin, Ćelije, Čakovci, Dalj, Daljski Atar – Globovac, Ilok, Lovas, Marinci, Mikluševci, Mohovo, Negoslavci, Novi Jankovci, Petrovci, Slakovci, Stari Jankovci, Svinjarevci, Sotin, Tordinci, Tovarnik, Vukovar – Novo groblje, Nova ulica, skladište Veleprometa i brojna druga mjesta masovnih ili pojedinačnih srpskih zločina, piše Memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Najnovije

Još iz rubrike