1.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Grad heroj 30 godina, mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo...

Grad heroj 30 godina, mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga”: Poražavajuća je činjenica da danas u RH nema pravomoćno osuđujuće presude za zločine na Ovčari

Prije tri desetljeća, u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine ranjenike i zarobljenike iz vukovarske bolnice mučili su, premlaćivali i ubili pripadnici Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih postrojbi. Među 261 ubijenom žrtvom bila je trudnica, dječak od 16 godina, ratni dragovoljac Francuz Jean – Michel Nicolier, urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te radijski tehničar Branimir Polovina, piše HRV.

Masakr na Ovčari jedan je od najvećih zločina od drugog svjetskog rata, a Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata četrnaesti put za redom mimohodom „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga” odaje počast svim ubijenim, nestalim i nasilno odvedenim braniteljima. U 10 sati i 30 minuta na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata započeo je prigodni program i molitva kod spomen – obilježja.

Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata rekla je ni nakon tri desetljeća rane ne zacjeljuju.

– Danas je miješaju ponos i tuga, ponos zato što su naši roditelji bili među najhrabrijima koji su stali na branik Domovine kada je bilo najpotrebnije, a tuga zato što nisu dočekali slobodnu Hrvatsku, što nisu sada s nama da mogu živjeti u ovoj prekrasnoj državi. – rekla je Rapčak te dodala kako je poražavajuća činjenica da danas u Republici Hrvatskoj nema pravomoćno osuđujuće presude za zločine na Ovčari.

– Hrvatsko pravosuđe je krivo za takvo stanje. Mi imamo pravomoćno osuđujuće presude u Republici Srbiji i u Haagu, to je dovoljno za reći. Glavni krivac je DORH koji u svojim ladicama drži papire i dokaze i ne radi ništa. Koji je tome razlog ne znamo, ali je žalosno i poražavajuće. Te osobe nemaju empatije niti poštovanja ni prema žrtava ni prema obiteljima – rekla je Rapčak. Istaknula je kako je jedina želja pronaći nestale članove obitelji i da oni koji su zločine činili odgovaraju za njih.

Od Memorijalnog groblja u mimohodu do Ovčare je krenulo nekoliko stotina sudionika iz svih dijelova Hrvatske, piše HRV.

Grad heroj 30 godina, Ovčara: U logoru su razulareni i pijani, uniformirani pripadnici JNA i četničkih skupina, ali i srpski gradonačelnik Vukovara S. Dokmanović osobno, premlaćivali zatočenike

Grad heroj 30 godina: Godišnjica je smrti Siniše Glavaševića, sin Bojan mu posvetio emotivnu objavu

Najnovije

Još iz rubrike