1.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Slovačka i Češka idu stopama Austrije: Uvode lockdown za necijepljene, objasnili koji...

Slovačka i Češka idu stopama Austrije: Uvode lockdown za necijepljene, objasnili koji motiv stoji iza toga

Slovačka će uvesti strože mjere za osobe koje nisu cijepljene protiv COVID-a usred porasta broja zaraženih i prijema u bolnice koji opterećuju zdravstveni sustav, izjavio je u četvrtak premijer Eduard Heger.

“Radi se o lockdownu za necijepljene”, rekao je Heger na konferenciji za novinare, prenosi Independent.

Slovačka ima treću najnižu stopu procijepljenosti u EU-u, s 45 posto stanovništva koje je potpuno cijepljeno te su bolnice pretrpane COVID pacijentima.

Slične mjere poduzete su u Austriji i dijelovima Njemačke protiv necijepljenog stanovništva jer se Europa bori s porastom broja zaraženih.

Isto tako, vlada Češke donijela je odluku da od sljedećeg ponedjeljka dopusti samo osobama koje su cijepljene ili su se oporavile od COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, ulazak u restorane, prisustvovanje određenim događajima i korištenje raznih drugih usluga.

Češka, zemlja s 10,7 milijuna stanovnika, prijavila je u srijedu rekordnih 22.585 slučajeva i 73 smrtna slučaja, prema Sveučilištu Johns Hopkins. Ukupno je zabilježeno više od 1,93 milijuna slučajeva i više od 31.000 smrtnih slučajeva.

Obje vlade također će zahtijevati testiranje na COVID-19 na radnim mjestima.

“Glavni cilj ovih mjera je motivacija za cijepljenje”, rekao je češki ministar zdravstva Adam Vojtech.

Češki predsjednik Andrej Babiš upozorio je da je zemlja suočena s “ozbiljnom” situacijom jer se broj slučajeva povećava.

“Drago mi je da je nakon mnogih pregovora u posljednja dva dana došlo do dogovora između stručnjaka i vlade”, napisao je na Twitteru, dodajući da su bili inspirirani objaviti ograničenja temeljena na Bavarskoj u Njemačkoj, prenosi RTL.

Austrija od ponedjeljka ide u potpuni lockdown, razmišlja se i o obveznom cijepljenju

Najnovije

Još iz rubrike