Pravobraniteljica: Presuda o Madini pljuska je brojnim institucijama u Hrvatskoj

HRT

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u N1 Studiju uživo komentirala je presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju male Madine Hussini.

“Ovo je pljuska brojnim insitucijama u Hrvatskoj, to se moglo izbjeći”, rekla je Tena Šimonović Einwalter i dodala:

“Presudu treba gledati kao priliku za jačanje vladavine prava. Našli su povredu brojnih ljudskih prava u ovoj presudi. Značajna je za jačanje za zaštitu ljudskih prava, ali i migracijsku politiku općenito. Bit će važno pratiti njezinu provedbu, njezin je značaj širi i odnosit će se i na druge članice EU-a. Kao institucija smo od početka uključeni u ovaj predmet i na mnoge od ovih pitanja smo već ukazivali. Zato je važno da se moglo izbjeći da se ovo dogodi na međunarodnoj razini, trebali smo biti učinkovitiji na lokalnim razinama. Pitanje je rada policije, DORH-a, pravosuđa… Među ostalim način učinkovitosti provođenja istrage, omogućavanje slobode kretanja obitelji, pritiska kojem su bile izložene organizacije civilnog društva i za održavanje vladavine prava važno je iz ovoga izvući lekciju. Sud je u ovoj presudi bio iznimno jasan za razliku od nekih drugih koje nije tako lako čitati.”

Na pitanje koji su garancije da će se nakon ove presude nešto promijeniti u praksi, kaže:

“Za razliku od drugih menhanizama Europski sud za ljudska prava donosi pravno obvezujuće odluke. Ključan je mehanizam izvršenja i tu kao nacionalna institucija za ljudska prava imamo prava podnesaka sudu oko izvršenja presuda. Sigurno ćemo pratiti izvršenje presude, ono se ne odnosi samo na postupanje u konkretnom slučaju. Pitanje je praćenja kako će RH primijeniti pravne standarde iz ove presude u drugim slučajevima, pa i u slučaju snimke nasilja nad migrantima na granici. Zato je ova presuda ekstremno značajna jer ima potencijal dovesti do korjenitih promjena.”

Političku odgovornost nije htjela komentirati: “Ne bih se očitovala o tome. Kao što je rekao Europski sud za ljudka prava od toga bježanja nema i zato ćemo raditi dalje na tome da se odluka izvrši i dovede do promjena u sustavu.”

O civilnoj kontroli rada policije Šimonović Einwalter rekla je: “Hrvatska je napravila velik korak unaprijed s uspostavom Povjerenstva za nadzor policijskih pritužbi, imamo sustav unutarnje kontrole, našu instituciju… Predsuda je pokazala da je potreban bolji nadzor.”

Na kraju se osvrnula na komentar Ustavnog suda o ovoj odluci koji je u priopćenju napisao da će ugraditi stajališta ESLJP-a o smrti Madine u svoje odluke: “Ta tvrdnja stoji, ali znamo tko je iznad koga u vertikali, a Europski sud za ljudska prava odlučuje nakon Ustavnog suda.”

Europski sud o malenoj Madine: Hrvatska kriva za smrt djevojčice iz Afganistana koju je udario vlak

Ponovno se traži smjena Božinovića! Nijedna presuda ovo dijete neće vratiti u život

Share This Article