Ponovno se traži smjena Božinovića! Nijedna presuda ovo dijete neće vratiti u život

Screenshot

Centar za mirovne studije i Are You Syrious održali su konferenciju za medije u povodu presude Europskog suda za ljudska prava (ECHR) koji je utvrdio da je Hrvatska prekršila odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima prema obitelji migranata afganistanske djevojčice Madine Hussiny.

Podsjetimo, djevojčica je poginula u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici, a obitelj je podnijela kaznenu prijavu protiv neidentificiranih hrvatskih graničnih policajaca, navodeći da su im nakon susreta na hrvatskom teritoriju uskratili svaku mogućnost traženja azila te im naredili da se vrate u Srbiju uz željezničku prugu.

Nadležno državno odvjetništvo prijavu je odbacilo, ali je obitelj podigla ustavnu tužbu tvrdeći da su, zbog neučinkovite istrage smrti Madine, povrijeđena njihova ustavna prava. Tvrdili su kako su u istrazi izgubljeni ključni dokazi, ali je i Ustavni sud odbacio tužbu.

Obitelj poginule djevojčice u konačnici se obratila i Europskom sudu za ljudska prava koji je osudio Hrvatsku i kaznio je s 40.000 eura.

Na konferenciji je rečeno kako očekuju smjenu odgovornih, a tom prilikom istaknuli su glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te državne tajnice u Ministarstvu Terezije Gras.

Podsjetili su kako je presudom potvrđeno da je RH odgovorna za povredu prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabranu kolektivnog protjerivanja i pravo na pojedinačni zahtjev pa Tajana Tadić iz Are You Syrious zaključuje kako nijedna presuda ovo dijete neće vratiti u život. “Ali osjećamo barem malu zadovoljštinu u odnosu na ono što smo obećali obitelji male Madine u nadi da se ovo više nikada neće dogoditi”, dodala je, piše RTL.

Europski sud o malenoj Madine: Hrvatska kriva za smrt djevojčice iz Afganistana koju je udario vlak

Share This Article