-0.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Migranti se povlače s granice s Poljskom, ali neki i dalje pokušavaju...

Migranti se povlače s granice s Poljskom, ali neki i dalje pokušavaju preko ilegalnim putem: U sve se upetljala i Rusija

Poljaci su proglasili pobjedu. Nove sankcije Europske unije i razgovor s Angelom Merkel, čini se, natjerali su bjeloruskog predsjednika Lukašenka na povlačenje migranata s granice s Poljskom.

Migrante se autobusima prevozi do odmarališta i skladišta kod granice, ali i do zračne luke gdje će se nekima put prema Europi pretvoriti u povratak kući. Više od 400 migranata iz Iraka pomirilo se s time da neće otići dalje od granice s Poljskom. Zatražili su pomoć od svog veleposlanstva i sada čekaju let za Irak. Neki su i dalje ostali u šatorima, dok je njih tisuću pristalo na smještaj u obližnjem skladištu.

Iako Bjelorusi povlače migrante od granice, neki tvrde da i dalje nude pomoć da je prijeđu. Poljska granična policija navodi da su samo u posljednja 24 sata spriječili 500 ilegalnih pokušaja prelaska granice. U jednom u kojem je sudjelovalo nekoliko stotina migranata, dogodio se incident s bjeloruskom policijom.

“Bjeloruski policajci koji su bili ondje laserima su zasljepljivali poljske policajce. Kad su počeli popravljati bodljikavu žicu na ogradi, još su ih i gađali kamenjem”, kaže Anna Michalska, glasnogovornica poljske granične policije.

U obranu bjeloruskih prijatelja priskočio je pak ruski predsjednik Putin. Za sve optužuje Europsku uniju i Poljake.

“Meni je žao djece. Ondje ima male djece, ali ne, oni ih polijevaju vodom, bacaju suzavac, helikopteri lete cijelu noć, uključuju se sirene”, govori Vladimir Putin.

Za Europsku uniju pak sve je to hibridni rat. Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije govori kako koriste ljude kao pijune u politčkoj igri, a sve to kako bi napali Europu. Kaže i kako surađuju sa švercerima.

Sve bi se na kraju moglo obiti o glavu Lukašenku, jer bi velik dio migranata mogao zaglaviti upravo u Bjelorusiji, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike