5.1 C
Zagreb
Naslovnica Tech Optimističan Gates: Broj umrlih i novozaraženih od COVID-19 mogao bi sredinom 2022....

Optimističan Gates: Broj umrlih i novozaraženih od COVID-19 mogao bi sredinom 2022. biti na razini sezonske gripe, ali…

Broj umrlih i novozaraženih od COVID-19 mogao bi do sredine sljedeće godine biti na razini sezonske gripe, pod uvjetom da se u međuvremenu ne pojave nove opasne varijante, smatra suosnivač Microsofta i filantrop Bill Gates.

U razgovoru za Bloomberg New Economy Forum koji se održao u Singapuru, Gates je istaknuo kako bi kombinacija velikog broja osoba koje su preboljele COVID i onih koji su se cijepili, mogla znatno smanjiti stopu širenja ove boelsti, a onda i stopu smrtnosti. Tome će pridonijeti i novi lijekovi protiv COVID-19 koji su predstavljeni javnosti posljednjih tjedana.

Cjepiva su veoma dobra vijest, a do sredine sljedeće godine trebali bismo i u najvećoj mjeri riješiti eventualne probleme s distribucijom cjepiva i dodatnom potražnjom, pojasnio je Gates.

Istaknuo je Kinu kao primjer zemlje koja je relativno brzo obuzdala pandemiju što znači da većina njenog stanovništva nije imala priliku susresti se s virusom i stvoriti prirodni imunitet. Stoga je Kini u interesu cijepiti što više ljudi, prije no što ublaže bilo kakve mjere.

Gates je istaknuo kako ćemo vidjeti različite strategije otvaranja kod različitih zemalja. No, dok god zemlje imaju visoku procjepljenost i dovoljno lijekova temeljenih na antitijelima te educirano medicinsko osoblje, mogu ublažiti mjere. Ono s čim će se mnoge zemlje suočiti je da do koje će mjere otvoriti granice i dopustiti ljudima da putuju. Neke zemlje plaćaju danak preranom otvaranju i ublažavanju mjera, ističe Gates, to vidimo po stopi smrtnosti u njima.

No, iako je oprezno optimističan, Gates je upozorio kako bi svijet trebao naučiti što je moguće više iz ove pandemije kako bi bio spreman za sljedeću. Među ostalim, smatra i kako bi se trebalo raditi na tome da se pronađe trajno rješenje za sezonsku gripu, kako bi se smanjila prijetnja od potencijalnih budućnih pandemija.

Smatra da bi, da je svijet bio spreman na pandemiju, cjepiva bila dostupna puno prije, a antivirusni lijekovi pred možda godinu dana. To bi omogućilo obuzdavanje pandemije.

Da bi znanost to mogla, potrebno je nekoliko desetaka milijardi dolara. S time bismo za osam do 10 godina izgradili set alata i sustav nadzora na globalnoj razini, što bi značilo da bismo ranije detektirali potencijalne patogene i spriječili njihovo širenje, smatra Gates, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike