Grad heroj 30 godina: Najviše pamtim prijatelja kojeg je pogodila tenkovska granata

Screenshot: N1

U Vukovaru se danas obilježava 30 godina od sloma herojske obrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Prema nekim procjenama u Koloni sjećanja koja danas prolazi ulicama Vukovara je nekoliko desetaka tisuća ljudi.

U razgovoru s Anom Mlinarić s N1, branitelj, Vukovarac, koji danas živi u Zagrebu, opisao je svoje iskustvo:

“Posebno se sjećam Blage Zadre, uvijek je išao prvi i nas vukao. Bio sam 50, 60 dana na Trpinjskoj cesti i onda sam vozio hranu i ostalo za Vukovar, od Zagreba za Vukovar desetak dana. Grad je bio okružen pa smo išli preko kukuruzišta, pogodili su kamion, nisam stigao uzeti ni pušku, morali smo se maknuti od kamiona. On se zapalio, a sve je okolo bilo puno mina.

Najviše pamtim prijatelja kojeg je pogodila tenkovska granata. Njih trojica su na Trpinjskoj cesti izgorjeli. Našao sam mu kosti, to mi se stalno vraća. Pogotovo na ovakav dan čovjek se sjeti, traume su to.

Često dođem u Vukovar, tu mama živi. Meni je Vukovar kao da se ništa nije promijenilo, a međuljudske odnose ne gledam. To je politika napravila. Ne mislim da politici odgovara da su podijeljeni, ali ne brinu previše da se napravi red. Ne možemo zaboraviti što su napravili, razorili su nas, oprostiti da, ali zaboraviti ne.”, piše N1.

Share This Article