6.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Dvoje zaraženih u Austriji uzelo 'Ivermectin', sredstva protiv crva i umrlo

Dvoje zaraženih u Austriji uzelo ‘Ivermectin’, sredstva protiv crva i umrlo

Namjerava li trenutačno pomahnitali koronavirus bar malo popustiti, pitaju se ovih dana brojni Austrijanci, sve više zabrinuti epidemiološkom situacijom u zemlji i sve oštrijim mjerama. Svaki novi dan donosi novi rekord novozaraženih i sve više korona preminulih. Austrija je i danas osvanula s neslavnim rekordom svih vremena od preko 15.000 novozaraženih, točnije njih 15.145.

I s još 55 izgubljenih ljudskih života, od čega su dvije muške osobe iz Mühlviertela u Gornjoj Austriji zaražene koronavirusom umrle jer su u vlastitoj režiji uzele sredstvo protiv uništavanja crvi, što se je pokazalo kobnim. Ostatak obitelji je preživio. Stoga proizvođač tog sredstva pod nazivom “Ivermectin” i stručnjaci preko medija stalno upozoravaju Austrijance da ne nasjedaju pričama kako će im to sredstvo pomoći da ne dobiju ili se oslobode koronavirusa, jer je ono opasno po ljudski život.

Pandemija koronavirusa koja traje gotovo dvije godine očito je već ne samo preplašila nego već i izludila ljude. I necijepljene i cijepljene, pišu austrijski mediji i navode kako austrijska vlada mora dodatno snažno poraditi na jačanju povjerenja građana, u ovo za sve teško, i dosad nedoživljeno korona vrijeme. A kada smo kod vlade, ministar zdravstva Wolfgang Mückstein je odahnuo kada je danas čuo vijesti čelnika dviju koronom najzaraženijih austrijskih pokrajina, čiji su bolnički kapaciteti pred slomom, Gornje Austrije i Salzburga, da su ipak pristali od drugog tjedna uvesti tvrdi odnosno potpuni lockdown za sve, i necijepljene i cijepljene kako bi smanjiti socijalne kontakte na najmanju moguću mjeru. I tako pokušali spasili, ono što se još spasiti dade uoči zimske turističke sezone i dolazećeg Božića.

Inače u medijima se danas naveliko izvještava i o sutrašnjem sastanku Konferencije čelnika devet austrijskih saveznih pokrajina u Tirolu, na kojem će biti i ministar zdravlja, te vrlo mogućim novim, još znatno strožim korona mjerama. Uključujući i lockdown za sve, koji zahtijevaju austrijski medicinski i ostali eksperti, a koji bi, kako se špekulira, mogao stupiti na snagu već početkom sljedećeg tjedna. I to, zbog izuzetno dramatične situacije i stalnog dnevnog rasta broja novozaraženih, kao i pacijenata na bolničkom liječenju i u jedinicama intenzivne njege, čiji kapaciteti su u nekim pokrajinama već počeli pucati po šavovima, pa se sve češće spominje i trijaža, od koje se ne samo austrijskim liječnicima nego i Austrijancima, kada za nju čuju, diže kosa na glavi. Mediji navode da Austrija mora, kako najbolje zna i umije gasiti nastali “korona požar” u zemlji.

O svoj ozbiljnosti situacije govori ne samo više od 15.000 novih zaraza u proteklih 24 sata nego i sedmodnevni prosjek novozaraženih koji trenutačno iznosi 12.616. I prepune bolnice, u kojima je trenutačno nalazi 2.787 korona oboljelih, uključujući 498 pacijenata na intenzivnoj njezi. Ali i ukupan broj od 11.903 dosad preminulih od koronavirusa, koji će se za koji dan popeti na 12.000. Jednom riječju strahota, kao i u brojnim drugim europskim zemljama. I to unatoč lockdowna za dva milijuna ili 35 posto necijepljenih stanovnika, koji je u Austriji od ponedjeljka na snazi. Austrijska je vlada s obzirom na nagli, zapravo dramatičan porast broja novozaraženih u zemlji donijela i nove mjere ograničenja ulaska u Austriju, koje stupaju na snagu 22. studenoga. Prema njima od ponedjeljka u Austriju mogu ući samo još cijepljeni, oni koji su preboljeli Covid-19 i isključivo PCR testirani. Brzi antigenski testovi i dokazi o neutralizirajućim antitijelima više ne vrijede. Osim za iznimke o kojima se već pisalo, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike