1.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Drama hrvatske glumice: Tjeraju me iz vlastitog stana, bojim se da će...

Drama hrvatske glumice: Tjeraju me iz vlastitog stana, bojim se da će mi se zbog stresa vratiti rak

Posljednje dane ne spavam noćima, živim u ogromnom stresu i bojim se da će mi se od svegha vratiti karcinom – drhtavim glasom je ispričala šibenska glumica Danira Gović (48), koja je prije dvije godine pobijedila rak dojke nakon dvije godine borbe s opakom bolešću. A sada bi joj se moglo dogoditi da njen 11-godišnji sin Paško i ona ostanu bez jedinog krova nad glavom.

– Prije šest godina sam slučajno saznala da se nekad vodio spor za moj stan od 31 metar četvorni u Zagrebu, jer sam naslijedila otkup od prijašnjih vlasnika. Grad Zagreb mi je tada poslao dopis da taj otkup više ne mogu isplaćivati jer je ugovor poništen. No, ništa drugo u vezi tog spora mi nije bilo dozvoljeno znati jer ja nisam stranka u procesu. Zamislite vi to, moj stan je stranka, a ja nisam – kazala je Gović koja je dvije godine poslije doznala o čemu se radi, nakon što je taj spor završen, a originalni vlasnik se pokušao upisati u zemljišne knjige, a odbili su ga iz gruntovnice. Glumica i njen tadašnji partner su stan kupili 2009. godine i odmah platili 64.500 eura prijašnjim vlasnicima. Pomogli su im roditelji, a oni su još dosta novca uložili u renoviranje. Kada je kupila stan, sve je bilo čisto u papirima.

– Naravno da ga ne bih kupovala da su mi tada rekli kako postoji ikakava nedoumica u papirima. Međutim, kasnije sam povezala što se dogodilo. Država je nacionalizirani stan 2001. prodala gospođi, koja nije imala uvjete za kupnju, a predočila je da ima. Jedan od uvjeta bio je da ona i suprug nemaju još jednu nekretninu u Zagrebu, a imali su je. Recimo da su to sakrili, a Grad Zagreb to nije provjerio. Nasljednik nacionaliziranog stana je to doznao i već 2002. godine podigao tužbu, a oni su brže-bolje prodali stan – priča Gović.

Stan je kupio jedan par koji ga je nakon sedam godina prodao Gović, koja nije bila ni svjesna da se o njemu vodi spor. – Stan sam kupila 2009. s čistim papirima, bez ikakve zabilježbe. Spor o kojem nisam imala pojma završio je 2013. godine u korist originalnog vlasnika.

Tada Državno odvjetništvo prigovara moj upis u pravo vlasništva jer je idealni dio tog stana pravomoćnim rješenjem Gradskog ureda za imovinu pravne poslove i imovinu grada 2013. vraćen bivšim vlasnicima, a na preostalom dijelu se predmnijeva pravo vlasništva Republike Hrvatske. Znači, za taj neki preostali dio, koji uopće ne znam koji je, oni spore moje vlasništvo – dodala je Gović koja se tada obratila medijima i tražila od Državnog odvjetništva da joj odgovore kakav je to preostali dio koji traže.

– Na konkretna pitanja poslali su birokratske odgovore, te mi i dalje nisu objasnili što je to preostali dio. Što bi trebala značiti rečenica: “Pravomoćnim upravnim rješenjem stan na koji se odnosi vaš upit vraćen je bivšim vlasnicima u idealnim dijelovima, a u preostalom dijelu Republika Hrvatska je vlasnik temeljem zakona?” Kakav je to preostali dio od stana koji ima samo 31 četvorni metar? Jeziv je taj odgovor, ne znam je li to netko odgovorio samo tako, ili ga jednostavno ne zanima – pita se Gović i napominje kako je kada je kupila taj stan uredno platila porez državi za njega, a sada joj ta ista država kaže kako više nema pravo na njega.

– Imam ročište 8. prosinca, i u užasnom sam stresu. Ne znam koji će biti ishod, moram platiti odvjetnika a ne znam odakle jer radim kao freelancer i nemam stalni izvor prihoda. Za mene je to sumrak pravne države. Premijer u Beču prije tri dana priča o pravnoj državi, a ja se stvarno pitam ima li je kod nas. Ako ne možete vjerovati institucijama, onda gdje se nalazimo? Kako je ta ista država uzela četiri posto poreza ako sam kupila nešto što nisam smjela? Tu živim 12 godina s urednim papirima, bez da mi je itko rekao kako stan ima spor. Doznala sam i kako, ako je stan kupljen od 1997. do 2017., ne podliježe zemljišnim knjigama. Znači, tko zna koliko još takvih stanova ima. Svi mogu imate kosture u ormaru i bojati se da im se nakon 20 godina javi netko i zatraži ga nazad. Zašto uopće imamo zemljišne knjige ako se ne možemo pouzdati da su one vjerodostojne? – pita se Danira Gović.

Po njenom mišljenju, jedino ispravno rješenje bilo bi da Grad Zagreb obešteti originalnog vlasnika, a oni se naplate od gospođe koja ih je prevarila. – Ja to ovako sumiram: država je uzela stan nekom, onda ga prodala, zatim je godinama ubirala novac od njega, a sad bi ga opet uzela i ponovno dala nekom. Kako, ako su ga prodali? Ovo je teški apsurd. Nije lako biti u sporu s državom. Pitam se stvarno kakva je budućnost za mog sina i mene nakon tog 8. prosinca, kada moram na ročište – zaključila je glumica, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike