1.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Grad heroj 30 godina: Neka naše svjetlo iz Vukovara osvijetli cijelu...

VIDEO Grad heroj 30 godina: Neka naše svjetlo iz Vukovara osvijetli cijelu Lijepu našu; Pred bolnicom molitva za žrtve srbijanske agresije

Večer uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, pred Nacionalnom memorijalnom bolnicom Vukovar okupili su se brojni Vukovarci na molitvu za žrtve Domovinskog rata.

Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova, uz nastup klape „Sveti Juraj” – Hrvatske ratne mornarice te čitanja Franjevačke mladeži.

Foto: Grad Vukovar

Vukovarska bolnica mjesto je odakle je nakon pada grada prije 30 godina odvedeno 260 ranjenika, branitelja i medicinskog osoblja, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok su sudbine nekih odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznate, piše Grad Vukovar.

Uoči 30. obljetnice sloma obrane grada, točno u 18 sati iz grada heroja poslana je poruka multimedijskim događajem, projektom pod nazivom „Vukovarski vodotoranj – hrvatski svjetionik”. S obale Dunava čule su se riječi hrvatskog glumca Joška Ševe kojima je poručio da Vukovarski vodotoranj nije samo najviše mjesto u gradu Vukovaru, nego najviše mjesto našeg dijela svijeta, na korak do neba.

– Večerašnji događaj simbolički je javni poziv svima da zajedno svojom dobrotom, radom, hrabrošću, žrtvom i poštenjem unesemo svjetlo tamo gdje još vlada tama, prije svega u ljudskim srcima, da ni jedno srce više nikada ne bude srce tame. – rekao je u govoru Ševo.

Poučio je kako je ispred nas vrijeme iščekivanja, nade, čežnje i budnosti koje je otvorenost očiju i srca te pozvao sve da otvore oči širom jer kroz ljudske oči svjetlost ulazi i u srca.
– Crta obrane koju moramo braniti i obraniti nije granica između država ili naroda nego granica između dobra i zla. Ta granica je u svakome od nas, u svakom čovjeku borba između svijetla i tame traje neprestano – istaknu je te naglasio kako smo rat dobili, ali mir još nismo.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, kako je najavio Ševo, objavio je radosnu vijest domu i svijetu

– Svjetlo koje danas palimo ne osvjetljava samo Dunav i naš grad, ono odavde kreće kako bi osvijetlilo svaki kutak lijepe naše domovine. – rekao je Penava.

Na vodotornju je simbolično zasvijetlilo svijetlo prema svim stranama svijeta, a gradom su se odjekivale, uz zvukove granata i pucnjeva, riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Blage Zadre i Siniše Glavaševića popraćene Himnom slobode, javlja HRV.

Neka naše svjetlo iz Vukovara osvijetli cijelu Lijepu našu, neka poruka nade iz Vukovara, naša radosna vijest obiđe Svijet, napisao je gradonačelnik Ivan Penava.

Grad heroj 30 godina: Četničke horde ušle su u srce grada. Prema nalogu Veselina Šljivančanina, u smrt iz bolnice odvozili su brojne civile i ranjenike…

Svijeće za Vukovar i Škabrnju gore diljem zemlje: Spektakularni prizori s mora, u malome mjestu ime grada heroja ispisali vatrenim slovima

Najnovije

Još iz rubrike