-2.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sumnje u zataškavanje slučaja 'Softver', u koji je upetljana Žalac sve su...

Sumnje u zataškavanje slučaja ‘Softver’, u koji je upetljana Žalac sve su jače, a iz USKOK-a danas – potpuni muk

Čitajući s ekrana i ne baš previše uvjerljivo – ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić pokušala je opravdati poteze u slučaju Gabrijele Žalac.

“Teze da je pokretanje postupka u takozvanom slučaju Softver pljuska ili blamaža USKOK-a su u potpunosti netočne i zlonamjerne. Radi se o zakonski uređenom postupanju odjela delegiranih europskih tužitelja koji djeluju u sastavu USKOK-a u predmetu koji je u njihovoj nadležnosti”, kazala je Marušić.

Ipak, izvore tvrde – prešutjeli su najvažniju činjenicu – da USKOK prijavu o Žalac nije proslijedio europskom tužiteljstvu, već je zatvorio predmet. Uz to, cijelo vrijeme pripisivali su sebi poteze ureda europskog tužiteljstva, iako je ono potpuno neovisno tijelo koje hrvatskim organima kaznenog progona ne polaže nikakve račune i upute prima jedino od svoje centrale – iz Luksemburga.

“Ne znam što je istina. Čini mi se da je šefica USKOK-a kazala nešto drugo, tako da nemam mogućnosti provjeriti tko je tu u pravu, tko u krivu. da li se radi o nekoj njihovoj međusobnoj kompeticiji, natjecanju, to morate pitati njih, neka pojasne o čemu se radi”, kazao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

USKOK kao i uvijek – i danas – šuti. Oporba uvjerena – istražno povjerenstvo o ovom slučaju je nužno!

“Ovo pokazuje da i Plenkovićev HDZ je pun rupa kao švicarski ementaler i da očito korupcija za koju su uporno govorili da s njima nema veze se uvukla u njihove pore, bez obzira koliko oni to teško priznavali. Što se tiče samoga USKOK-a ovo budi jednu jako veliku sumnju”, kazao je Mišel Jakšić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe.

Je li sumnja postala i prevelik politički uteg – nakon što ju je premijer branio – znat će se sutra.

“Sutra je predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu, to će biti jedna od tema, te ćemo vas vrlo brzo izvijestiti o rezultatima same rasprave”, kazao je HDZ-ov Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca.

Gabrijela Žalac u istražnom zatvoru Remetinec ostaje najmanje mjesec dana, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike