4.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Predsjednik Milanović danas u Vatikanu, evo što će pokloniti papi Franji

Predsjednik Milanović danas u Vatikanu, evo što će pokloniti papi Franji

Predsjednik Republike Zoran Milanović u posjetu je Svetoj Stolici.

U 10 sati, u privatnoj audienciji, susrest će se s papom Franjom, a u njegovoj pratnji bit će i supruga Sanja Musić Milanović. O čemu bi mogli razgovarati na Pantovčaku ne otkrivaju jer se radi o privatnoj audienciji čiji se sadržaj nikad ne otkriva.

Neslužbeno se doznaje da će predsjednik Milanović papi Franji pokloniti Misal kneza Novaka iz 14. stoljeća. Radi se o rimokatoličkom misalu napisanom na hrvatskom, uglatom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom. Napisao ga je Novak Disislavić kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan. Jedan je od najvažnijih spomenika hrvatskog glagoljaštva. Naime, misal podsjeća na posebnost crkve u Hrvata koja je stoljećima prije Drugog vatikanskog sabora anticipirala da će crkva priznati sve jezike.

Predsjednik će se susresti i s državnim tajnikom Svete stolice, kardinalom Pietrom Parolinom kao i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Trebalo bi se razgovarati o jako dobrim odnosima RH i Svete Stolice, koje će u siječnju sljedeće godine obilježiti 30 godina priznanja. Naime, 13. siječnja 1992. godine, 2 dana prije priznanja zemalja tadašnje Europske unije, Vatikan je priznao Hrvatsku, pa je ovo prilika da se obilježi priznanje.

Očekuje se da će teme razgovora biti i odnosi na jugoistoku Europe, poglavito u BiH. Također, trebalo bi se razgovarati o stanju na Srednjem istoku, multilateralizmu, odnosima Svete Stolice i Europske unije. Razgovori će se zasigurno dotaknuti i klimatskih promjena, u kontekstu zaključenja COP26 i Papine enciklike “Laudato Si’ (Hvaljen budi).

Ovo je drugi posjet predsjednika Milanovića Svetoj stolici. 2012., kao premijer, susreo se s tadašnjim papom Benediktom XVI, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike