3.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako se nabildati? Par vježbi koje trebate raditi i na što točno...

Kako se nabildati? Par vježbi koje trebate raditi i na što točno morate paziti

Izgradnja mišića nije nimalo lak zadatak, a kako bi do njih došlo, potrebno je paziti na prehranu, na vježbe koje se izvode i na kraju potrebno je vrijeme jer se ništa ne događa preko noći.

Odgovor na pitanje kako se nabildati samim time je nešto složeniji, ali uz puno truda će se pojaviti i rezultati.

Zašto su mišići važni?

U ljudskom tijelu nalazi se preko 600 mišića i svaki ima svoju funkciju. Mišići stezanjem, odnosno kontrakcijom omogućavaju pokretanje kostiju i zglobova, kao i organa. Mišići se mogu izgraditi vježbanjem, a time se onda može poboljšati stabilnost, zdravlje kostiju i fleksibilnost. Mišići također štite zglobove, srce i organe, kontroliraju probavu, reguliraju tjelesnu temperaturu te utječu na pravilan položaj tijela. Tri su vrste mišića u ljudskom tijelu: prugasti, glatki i srčani.

Kako rastu mišići?

Mišići se povećavaju kada osoba redovito vježba i kada mišiće stavlja pred razne izazove ili napore. Točnije, mišić raste kada vlakna u mišićima trpe oštećenja ili ozljede, a tijelo potom popravlja ta oštećena vlakna njihovim spajanjem, što rezultira povećanom mišićnom masom. Na rast mišića također utječu i određeni hormoni, kao što su testosteron i inzulin.

Kako se nabildati?

Kako bi se mišići povećali potrebno je redovito vježbati. Osoba koja se želi nabildati trebala bi vježbati minimalno tri puta tjedno, a trening kojim se dobivaju mišići je trening snage. Ovdje spada vježbanje s opterećenjima, na spravama, s određenim rekvizitima koji daju otpor, kao što su gumene trake ili pak vježbanje s težinom vlastitog tijela. Vježbe s vlastitom težinom su na primjer čučnjevi, izdržaji, sklekovi, trbušnjaci ili iskoraci. Najbolja kombinacija je aerobni trening i trening snage koji će zajedno dati najbolje rezultate.

Kako krenuti s vježbanjem?

Krenite polagano s hodanjem ili trčanjem, koristite stepenice umjesto dizala ili hodajte umjesto da koristite prijevozna sredstva. Kada krećete s treningom snage, probajte prvo s treninzima s vlastitom težinom, a potom radite trening s utezima manje kilaže, a kasnije povećavajte težinu i intenzitet vježbi. Za početak možete potražiti i pomoć stručnjaka, trenera koji će vam pokazati kako se pravilno izvodi koja vježba. Ne zaboravite se prije vježbanja zagrijati i nakon istegnuti.

Kod vježbanja važnu ulogu ima i odmor kako bi se tijelo odmorilo, ali i kako ne bi došlo do ozljede koja će spriječiti nastavak treniranja. Dovoljan je i dan odmora u tjednu kako bi sve funkcioniralo kako treba. Važnu ulogu ima i spavanje pa se pobrinite da svaki dan imate sedam do osam sati sna.

Što jesti za izgradnju mišića?

Prehrana igra važnu ulogu u organizmu, pogotovo kod osoba koje žele izgraditi mišiće. Važno je unositi sve nutrijente, a hrana bogata proteinima je ovdje od velikog značaja jer upravo proteini grade mišiće. Ovdje spadaju: piletina, govedina, jaja, riba, svinjetina, mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke.

Dakle, ako ne znate kako se nabildati potrebno je krenuti s polaganim treninzima s težinom vlastitog tijela, a kasnije postepeno ubacivati treninge s opterećenjem. Osim vježbanja, za izgradnju mišića je bitan i san, odmor, ali i prehrana koja uključuje proteine. Rezultati će doći s vremenom pa je nužno strpljenje i praćenje napretka, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike