6.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Zašto je 52 mladih Nijemaca odlučilo studirati u Osijeku? Ispalo je da...

Zašto je 52 mladih Nijemaca odlučilo studirati u Osijeku? Ispalo je da su u tom gradu našli relativno rijetku pogodnost

Osijek koji posljednjih godinu dana doživljava demografski procvat, uz rođenih 108 beba više nego lani, bilježi i veći broj onih koji su se doselili nego odselili.

Za to je zaslužno i 52 mladih Nijemaca koji su se upisali na osječko sveučilište, jedno od samo tri u Europi gdje mogu studirati medicinu na njemačkom jeziku. Dobit će hrvatske diplome i tako lakše naći posao u našoj zemlji, a da se u nju i zaljube, pomoći će im domaćini Slavonci.

Iza vrata učionice predavanje na njemačkom jeziku no ne u bavarskoj regiji već u ravnoj Slavoniji. Dvadesetdvogodišnjoj Elisabeth iz Frankfurta životni je san bio upisati medicinski fakultet, a jedan njemački liječnik ukazao joj je na mogućnost studiranja u Osijeku.

“Ovo je zasigurno bila velika odluka. Razgovarala sam s roditeljima i shvatili smo da je to dobra ideja, jer vjerojatno u Njemačkoj ne bih uspjela upisati studij”, kazala je Elisabeth Achler iz Frankfurta.

Martin je rođen u Stuttgartu, no kako je hrvatskih korijena, on Osijek nije morao dugo tražiti na karti. O novom fakultetu što ga plaća 16 tisuća eura godišnje, programu i hrvatskim profesorima govori biranim riječima:

“Mi smo svi ovdje zadovoljni kao i u Njemačkoj.”

“Teško je, raspored je stisnut. Svakoga dana se radi. No, to je medicina i to sam očekivala”, rekla je Elisabeth.

50.000 Nijemaca godišnje želi u Njemačkoj upisati medicinski fakultet. No mjesta ima svega 12.000. Mnogi stoga idu studirati u druge zemlje, ali gotovo isključivo na engleskom jeziku. Osijek je stoga, prava rijetkost.

“U zemljama Europske unije 117 na engleskom jeziku, medicine, i samo tri, od toga smo jedan mi u Osijeku na njemačkom jeziku”, izjavio je Ivica Mihaljević, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Stanarina i cijene im nisu skupe. Hvale slavonsku hranu, uživaju u prirodi a najugodnija promjena im je, slavonski mentalitet.

“Život je malo ovdje lakši. U Njemačkoj je uvijek sve stres, hektika. Moraš trčati, ovo, ono. A ovdje je sve malo lagano”, rekao je Martin Pejić iz Stuttgarta.

Budući liječnici, čak i pod mjerama, pronašli su i svoja mjesta za noćni život.

“Imate sjajne kafiće”, kazao je Martin.

Nakon 6 godina studiranja dobit će hrvatske diplome pa će posao lakše i naći u Hrvatskoj što bi moglo značiti da će se ovdje i skrasiti.

“Možda će neki od vas ostati raditi u Osijeku”, kazala je Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

“Ovisi što će budućnost donijeti. Još se mučim s jezikom. No kad bih pronašla muškarca, možda bih i ostala”, kazala nam je Elisabeth.

Recept je stoga, zrno ljubavi i zrno znanja, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike