5.1 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Kako spriječiti urušavanje građevinskog sektora

Kako spriječiti urušavanje građevinskog sektora

Velik rast cijena materijala i sirovina uzdrmao je građevinski sektor. Vlada je pozvala javne naručitelje na korekcije ugovora ako se analizom utvrdi da su se troškovi znatno povećali. Dok analize traju – nervoza među građevinarima raste.

Pet tisuća tona čelika proizvela je slavonskobrodska Montaža za most Gradiška. Polovinu je i sama montirala. Ipak, višemilijunski posao u kojemu su jedan od izvođača i kojim se silno ponose, neće im, kažu, donijeti zaradu.

– Ako ne bude korekcije cijene vezano za poskupljenje osnovnog i dodatnog materijala, nećemo biti pozitivni na ovom projektu, rekao je predsjednik Uprave ĐĐ Montaže, Slavonski Brod Drago Čugura.

Na mukama su i manje tvrtke. Radove na energetskoj obnovi ili dogradnji javnih zgrada ugovorili su većinom lani.

– Poskupjela je najviše armatura građevinska. Poskupjela je drvena građa enormno i do čak sedamdeset posto, naglasio je direktor tvrtke Gradnja-slavonska, Slavonski Brod Tomislav Mijatović.

– Nama je šperploča otišla dvjesto posto, oplata dvjesto posto, grede. Za svaki posao nama treba drvo. Ono je otišlo osamdeset posto, istaknuo je direktor tvrtke Kožul, Slavonski Brod Ivica Kožul.

Svjesna problema, Vlada je početkom mjeseca zaključkom pozvala javne naručitelje da sudjeluju u ublažavanju posljedica tog poremećaja, počevši od listopada prošle godine.

– Da zajedno s ugovarateljima pristupe analizi ugovorenih jediničnih cijena građevinskih materijala i proizvoda za neizvršene ugovore o javnoj nabavi kako bi utvrdili one stavke na koje je promjena cijena utjecala više od deset posto, Narodne novine 107/21.

Neki su investitori već počeli s analizama, a detaljne smjernice za postupanje izrađuje Gospodarska komora. No građevinari su nestrpljivi.

– Jer što god se više čeka to smo mi izloženiji propadanju ili stvaranju gubitka, poručio je Kožul.

– Ako bude sluha, bude, a ako ne, što ćemo moramo preživjeti, dodao je Mijatović.

Za buduće natječaje u Vladinu se zaključku predlaže određivanje promjenjive cijene ponude kako bi se izbjegli potencijalni rizici i spriječilo urušavanje građevinskog sektora, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike