Korak prema smirivanju krize? Aviokompanije obustavljaju letove u Bjelorusiju, Putin: Nema obustave plina…

Screenshot

Tisuće migranata i dalje čeka neizvjesna budućnost na poljsko-bjeloruskoj granici, gdje temperature već debelo prelaze u negativne vrijednosti i gdje žive u izrazito nehumanim uvjetima. Istovremeno se povećava međunarodni pritisak da se sukob čim prije riješi, no migranti i dalje pristižu na granicu iz Minska.

Snimke koje kruže društvenim mrežama posljednjih dana pokazuju da bjeloruski avioni koji slijeću u glavni grad ne prestaju s transportom migranata u tu zemlju, a nekoliko je zračnih prijevoznika danas poduzelo korake da se ta stopa priljeva smanji.

Način na koji su migranti stigli do granice prilično je bizaran. Naime, mnogi od njih ukrcali su se na letove za Minsk uz pomoć putničkih agencija, a bjeloruska vlada im je masovno vize za uazak u tu zemlju. Zatim su se kretali prema granicama s EU u velikim grupama pod nazorom bjeloruskih sigurnosnih službi.

Stoga je u petak je Europska komisija objavila da je Turkish Airlines obustavio prodaju jednosmjernih karata za Minsk i da irački avio prijevoznici neće nastaviti letove za Bjelorusiju. Ovo su najveće dvije aviokompanije koje nude letove za Minsk, a općenito ih nema mnogo, zbog čega bi ovaj potez trebala znatno usporiti priljev migranata. Bjeloruska aviokompanija Belavia, također je najavila da građani Iraka, Sirije i Jemena više neće smjeti letjeti njihovim avionima.

Ovaj potez aviokompanije su povukle nakon što je ranije ovoga tjedna predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen rekla da EU “razmatra kako sankcionirati, uključujući stavljanje na crne liste, aviokompanije trećih zemalja koje su aktivne u trgovini ljudima.”

Cilj odluke o obustavi letova je spriječiti daljnji razvoj humanitarne krize koju namjerno izaziva Lukašenko, u naporima koje sve više analitičara i državnika naziva hibridnim ratom protiv EU. Lukašenka optužuju da orkestrira migrantsku krizu kako bi kaznio EU zbog sankcija koje su mu nametnute nakon što je 2020. proglasio pobjedu na osporavanim izborima i ugušio oporbu i kritičare u toj zemlji.

Proteklih je dana bjeloruski vođa počeo prijetiti da će obustaviti dotok ruskog plina u Europu, a istovremeno su iz Rusije počeli stizati dvosmisleni signali. Kremlj je danas potkopao Lukašenkove prijetnje i najavio kako će ispuniti svoju obvezu opskrbe plinom EU.

“Rusija je bila, jest i ostat će zemlja koja ispunjava sve svoje obveze u opskrbi europskih kupaca plinom. Pouzdanost Rusije kao dobavljača i partnera u sadašnjim i budućim ugovorima nije upitna”, rekao je u danas Dmitri S. Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina.

Ova izjava došla nakon što su posljednjih dana bjeloruski zračni prostor oblijetali ruski nuklearni bombarderi, a danas je blizu granica s Poljskom sletjela postrojba ruskih padobranaca. Rusko ministarstvo obrane, kao i bjeloruski državni vrh, nekoliko su puta ponovili da se radi o zajedničkim vojnim vježbama dviju država, piše RTL.

Share This Article