4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Hrskava kožica i sočno meso: Trik za pečenje spljoštene piletine u komadu

Hrskava kožica i sočno meso: Trik za pečenje spljoštene piletine u komadu

Nije lako ispeći piletinu u komadu kod koje je koža hrskava, a meso sočno. Roštiljanje, pečenje i pirjanje mesa ima svoje prednosti, ali i mane. Želite li postići najbolje moguće rezultate, poslužite se talijanskim trikom – upotrijebite ciglu.

Talijani su poznati po svojem receptu za pollo al mattone iliti piletinu ispod cigle koja osigurava hrskavu kožicu i sočno meso. Cigla se zamota u aluminijsku foliju te se njome pritisne meso o roštilj ili tavu kako bi se ravnomjerno ispeklo.

Evo najlakši recept da isprobate ovu tehniku i kod kuće, piše Dnevnik.hr

Sastojci:

1 pile od oko 2 kg
ružmarin
sol i papar po želji
biljno ulje po želji

Priprema:

1. Položite pile na ravnu površinu s prsima okrenutima prema gore. Nožem prerežite po sredini prsa te pažljivo odstranite hrbat. Meso bi trebalo ostati u jednom komadu.

2. Piletinu premažite uljem, solju i paprom i sjeckanim ružmarinom. Stavite u hladnjak na par sati ili preko noći da se marinira.

3. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.

4. Položite marinirano pile na lagano namašćenu tavu od lijevanog željeza s kožom okrenutom prema dnu tave.

5. Poklopite pile s drugom tavom na koju ćete staviti jednu do dvije cigle omotanu u aluminijsku foliju. Cigle će dodatno spljoštiti meso te osigurati da meso dobije hrskavu kožicu.

6. Pecite na srednjoj do umjereno jakoj temperaturi oko pet minuta.

7. Meso s tavama i ciglama prebacite u zagrijanu pećnicu i pecite sve zajedno oko dvadesetak minuta. Pripazite da se koristite tavama koje “podnose” termički obradu u pećnici.

8. Potom pažljivo uklonite cigle i tavu koja preklapa piletinu, okrenite meso na drugu stranu da koža pileta bude okrenuta prema gore i pecite tako još oko 10 do 15 minuta, odnosno dok meso ne bude termički obrađeno do kraja.

9. Poslužite toplo s prilogom po želji i malo limunova soka.

Dobar tek!

Najnovije

Još iz rubrike