5.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Hornerov sindrom: Uzrok, simptomi i kako se ovaj problem točno tretira?

Hornerov sindrom: Uzrok, simptomi i kako se ovaj problem točno tretira?

Hornerov sindrom naziva se još i Horner – Bernard sindrom, a radi se skupu različitih simptoma koji se pojavljuju zbog disfunkcije živčanog puta od mozga do lica s jedne strane tijela.

Ovaj sindrom je vrlo rijedak, a često je posljedica nekog drugog stanja. Kod liječenja je važno tretirati uzrok problema i ublažiti simptome.

Zašto nastaje Hornerov sindrom?

Do Hornerovog sindroma dolazi zbog oštećenja puta u simpatičkom živčanom sustavu. Ovaj sustav regulira otkucaje srca, krvni tlak, znojenje, širenje zjenica i veličinu zjenica. Živčani put na koji utječe Hornerov sindrom se sastoji od tri dijela, odnosno od neurona prvog, drugog i trećeg reda koji su kod ovog stanja oštećeni.

Tako oštećenje neurona prvog reda može uzrokovati ozljeda vrata, moždani udar, tumor i bolest kao što je multipla skleroza. Oštećenje drugog reda može nastati zbog raka pluća, ozljede, operacije prsne šupljine i oštećenja glavne krvne žile srca. Oštećenje neurona trećeg reda može se pojaviti zbog jakih glavobolja, oštećenja karotidne arterije ili zbog infekcije ili tumora na dnu lubanje.

U nekim slučajevima nije poznat uzrok Hornerovog sindroma i onda se to naziva idiopatski Hornerov sindrom. Jednako tako, ovaj sindrom se može genetski naslijediti.

Kako prepoznati Hornerov sindroma?

Simptomi se pojavljuju samo na jednoj strani lica, a izazivaju razne promjene u izgledu. Neki od najčešćih simptoma Hornerovog sindroma su:

mala zjenica jednog oka
spušteni gornji kapak
udubljeno oko u očnoj šupljini
blago povišeni donji kapak
smanjeno znojenje na jednoj strani lica

Simptomi nisu opasni i ne utječu bitno na zdravlje ili vid, ali mogu ukazivati na neka puno ozbiljnija stanja. U nekim slučajevima, najčešće kod starijih muškaraca, može se pojaviti i glavobolja ili bol.

Hornerov sindrom kod djece

Ovaj sindrom se može pojaviti i kod djece kao posljedica ozljede vrata ili ramena kod poroda, deformacije aorte ili kod tumora hormonskog i živčanog sustava. Ovaj sindrom se kod djece može prepoznati po nedostatku crvenila na jednoj strani lica kod vrućine ili tjelesnog napora kada je crvenilo normalna pojava. Jednako tako, može se primijetiti i svjetlija boja šarenice na samo jednom oku kod djece mlađe od godinu dana.

Kako se dijagnosticira Hornerov sindrom?

Sindrom se dijagnosticira tjelesnim pregledom kod liječnika i prepoznavanjem nepravilnosti na licu. Kod sumnje na postojanje ovog sindroma, pacijent se šalje oftalmologu koji će napraviti daljnje testove, među kojima i kapanje posebnih kapi kako bi se vidjela reakcija zjenica. Jednako tako, bit će potrebno napraviti magnetsku rezonancu, CT, rendgen, ali i krvne pretrage te test urina.

Kako se tretira Hornerov sindrom?

Ne postoji lijek za ovu bolest. Umjesto toga, liječi se sam uzrok bolesti, a u određenim situacijama bit će potrebna i operacija. Kada su simptomi blagi, nikakvo liječenje neće biti potrebno.

Dakle, Hornerov sindrom uzrokuje simptome koji su vidljivi na jednoj strani lica. Ovaj sindrom može biti naslijeđen, može se pojaviti kod poroda ili može nastati zbog određenih stanja i bolesti. Ne postoji lijek za sindrom, već je raznim pretragama potrebno otkriti njegov uzrok i potom ga liječiti, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike