5.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Bankarica umirovljenici s računa uzela 150.000 eura! Novac je podizan uvijek u...

Bankarica umirovljenici s računa uzela 150.000 eura! Novac je podizan uvijek u vrijeme kada ja nisam bila u RH

Splićanka na pragu 70-tih i stalnom adresom u Njemačkoj već skoro 20 godina klijentica je OTP banke. U jednoj njihovoj poslovnici imala je otvorene račune, devizni i žiro, na koje bi kada bi tijekom dva ljetna mjeseca boravila u rodnom gradu polagala ne baš male svote novce. Nakupilo se tako kroz godine preko 150 tisuća eura što štednje, što na kunskoj partiji.

I onda u rujnu ove godine doživljava – šok! Na svojim računima zatiče svega dvije tisuće eura. Krađa se možda ne bi ni otkrila da poslovnica zbog ljetnog radnog vremena nije bila zatvorena i klijentica se zaputila u drugu, piše Slobodna Dalmacija.

”Posljednjih 10 godina koristila sam istu poslovnicu jer mi je bila najbliža mjestu boravka kada sam u Splitu, ali i radi poznanstva sa zaposlenicom banke. Ona me i savjetovala da novac držim kao oročenu štednju, kao i sve što bi naknadno polagala. Uvijek bi i tražila svoju bankaricu, koja mi je davala informaciju da je stanje računa onakvo kakvo bi trebalo biti obzirom na uplate i kamatnu stopu. Imala sam povjerenje u nju, tako da mi nije bilo ni sumnjivo što mi banka na adresu barem jednom godišnje nije slala izvode s računa. Lagala me je, a to ne bi ni otkrila da se nije poklopila ova slučajnost sa skraćenim s radnim vremenom”, ispričala je opljačkana klijentica.

Čim se pribrala od otkrića da su joj računi temeljito počišćeni, od službenice u drugoj poslovnici zatražila je ispis svih transakcija godinama unatrag. Dobija ih samo za tekuću 2021. godinu i shvaća da je u lipnju, dan prije i poslije blagdana Tjelova, s računa skinuto 13 i 19 tisuća eura. Uvid u ostale godine nije dobila zbog, kako joj je objašnjeno, statusne promjene koja se u međuvremenu dogodila između SB i OTP i činjenice da su isplatnice pohranjenje na mikrofilmovima.

Iduće jutro Splićanka je otišla u sjedište OTP banke u West Gateu.

”Prvo što me iznenadilo jest da se postupak prijave ovakve vrste nezakonitih radnji vodi kao prigovor na uslugu banke. Ipak, od njih sam dobila izlist transakcija i dan poslije nadopunila prigovor popisom svih isplata za koje sam u tom šoku ustanovila da su sporne. Radilo se o više desetaka transakcija kroz sve te godine i iznosom od oko 150 tisuća eura. Novac je podizan uvijek u vrijeme kada ja nisam bila u Republici Hrvatskoj, odnosno tijekom čitave godine izuzev kolovoza i rujna, kada sam po običaju dolazila na ljetni odmor, a što je bankarici bilo dobro poznato. Isti dan sam i doznala da je bankarica udaljena iz službe”, navodi žrtva.

Bila joj je to slaba utjeha, jer unatoč njezinim upitima od OTP banke nikako nije uspjela dobiti konkretan odgovor kada će joj novac biti vraćen. Jedan policijski službenik ženi je savjetovao da bi možda bilo najbolje da sama stupi u kontakt s bankaricom i uvjeri je da joj vrati oteti novac. Ona to glatko odbija i potkraj rujna Državnom odvjetništvu podnosi kaznenu prijavu protiv bankarice R.B. i nepoznatog/nepoznatih počinitelja, uvjerenja da ona sve sama nije mogla uraditi bez pomagača. Osim toga, vjerovala je da će banka i pravna država sve brže odraditi.

”Meni je do danas vraćeno samo tih 32 tisuće eura, ukradenih tijekom ove godine. Ostalo ništa, ni centa, odnosno lipe. Navodno idu godinu po godinu, treba čekati da se provjeri svaka sporna transakcija, ali ni približno ne znajući kada će to biti završeno. Šokiralo me što sam čula u razgovoru s jednom zaposlenicom, a to je da banka u ovakvim slučajevima nema vještaka grafologa, nego golim okom sami procjenjuju je li potpis krivotvoren. Što je još gore, ja nemam nikakvu mogućnost dobiti od OTP banke informaciju u kojoj su fazi. Sve sam to krvavo i pošteno zaradila, a i žena sam u godinama, tako da moje crpljenje curi”, rekla je ogorčena Splićanka.

U međuvremenu je doznala i da nije jedina žrtva pohlepne bankarice. Ima saznanja za još najmanje jedan sličan slučaj.

”Nadam se da će se i taj štediša odlučiti javno progovoriti nakon što pročita ovaj članak. Ako mogu, iskoristila bih priliku i upozorila sve klijente, a pogotovo starije, da redovito traže ispise stanja i ne vjeruju zaposlenicima na šalteru ako im ga kažu usmeno. Mene stalno kopka dvojba je li sve ovo kroz puste godine moja bankarica mogla sama izvesti s obzirom na praksu šalterskog poslovanja da naloge supotpisuje i drugi zaposlenik na šalteru u toj smjeni?! Koliko znam, nitko drugi iz poslovnice nije udaljen iz službe”, komentirala je pokradena klijentica, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike