3.4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Gates otvoreno: Dobili smo cjepiva koja su trebala pomoći, ali ne smanjuju...

Gates otvoreno: Dobili smo cjepiva koja su trebala pomoći, ali ne smanjuju širenje virusa

Bill Gates je kroz svoju zakladu tijekom posljednjih godina uložio velika sredstva u borbe protiv različitih bolesti diljem svijeta. Posljednjih godinu dana, milijuni su uloženi u istraživanje i razvoj cjepiva protiv COVID-19. Iako na tržištu postoji nekoliko cjepiva, Gates je u razgovoru za Policy Exchange, tijekom svog posjeta konferenciji COP26, otkrio kako nije zadovoljan cjepivima koja su trenutno dostupna.

Nemamo cjepiva koja blokiraju prenošenje. Dobili smo cjepiva koja će vam pomoći, ali ona samo malo smanjuju rizik od prenošenja virusa. Trebaju nam novi načini stvaranja cjepiva. Ni smo puno dobili u smislu samog liječenja, znate neki lijekovi mogu pomoći, ali manje no što bi trebali. Nismo dobili ni bolju dijagnostiku, rekao je Gates koji je na opasnost od pandemije upozoravao posljednjih nekoliko godina.

Prvi sam TEDtalk održao 2015. godine i od tad sam napisao brojne članke s naslovom “Nismo spremni za sljedeću pandemiju” i nažalost to je bila bolja prognoza onoga što se dogodilo no što je itko mogao zamisliti. Od ekonomske štete do brojnih umrlih, to je jednostavno strašno, istaknuo je Gates.

Nadam se da ću za pet godina moći napisati knjigu koju ću moći nazvati “Spremni smo za sljedeću pandemiju”. No za to će trebati deseci milijardi za istraživanje i razvoj. Vjerojatno će trebati oko milijardu dolara godišnje za pandemijsku radnu skupinu u WHO koja provodi, ono što ja nazivam “igre bacila”, gdje vježbate što će se dogoditi ako bioterorist donese boginje na 10 aerodroma. Kako će svijet reagirati na to? Znate, nema pravog izvora epidemije. I bioterorizam uzrokuje epidemije koje bi mogle biti još gore od ovoga što danas možemo iskusiti. Unatoč tome, napredak u medicini trebao bi nam dati alate koji bi trebali biti mnogo bolji. Želimo li biti spremni za sljedeću pandemiju, trebaju nam stvari poput proizvodnje jeftinih cjepiva, velikih tvornica…, nije previše optimističan Gates.

Na pitanje o tome kako su na slabo prihvaćanje cjepiva u svijetu utjecale i teorije zavjere odnosno dezinformacije koje su se širile društvenim mrežama, Gates je bio jasan.

To je nesretna okolnost. Znate u digitalnom svijetu uvijek su postojale lude teorije i teorije zavjere. Vjerojatno su se širile brže i učinkovitije upravo zbog digitalnog svijeta, rekao je Gates, ali i dodao kako su se vlade diljem svijeta možda trebale reagirati ranije, a ne prepuštati Facebooku i drugim društvenim mrežama da se sami s time bore. U konačnici će vlade morati provjeriti te teorije zavjere i usporiti njihovo širenje. Samo kukanje o privatnom sektoru neće dovesti do rješenje. Priznajem, to je problem, rekao je Gates.

Dotaknuo se i pitanja klimatskih promjena te istaknuo da su inovacije izuzetno bitne, želimo li napraviti ikakve pomake u smanjenju utjecaja čovjeka na prirodu i u ublažavanju klimatskih promjena. Dodao je kako su emisije CO2 samo jedan od problema kojima bi se trebao pozabaviti cijeli svijet.

Podsjetio je kako su neke tehnologije koje mogu utjecati na ublažavanje klimatskih promjena, poput solarnih panela za proizvodnju električne energije i litijum-ionskih baterija, na svom početku bile izuzetno skupe. No, kako je tehnologija postajala sve raširenija, njihova je cijena padala.

Moramo to napraviti za još barem šest drugih tehnologija – zeleni čelik, jeftini vodik, vjetroelektrane na moru i slično. To zahtjeva puno novca i puno inovacija, ali to je nešto što moramo napraviti, istaknuo je Gates, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike