Banožić: Milanović mi može raditi scene, ali ne može mi zabraniti govoriti

Ministar obrane Mario Banožić u četvrtak je komentirao izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je rekao da mu neće dopustiti da govori u vojarnama dok ne vrati brigadira Burčula, piše N1.

“S time pokazuje ono što i radi cijelo vrijeme. Ne možete nekome u demokratskoj državi zabraniti govor. Imali smo nezgodnu situaciju na Vijeću za obranu gdje je to učinjeno zapovjedniku vojske. Zabraniti mi ne može. Može mi raditi scene, kao u Požegi i drugdje, ja se u tom trenu povučem jer ne želim stavljati vojsku u poziciju da se oni osjećaju neugodno. Stavio sam loptu na jedno mjesto i rekao ok, dalje ne idem, ali javnost ću izvijestiti o tome što se dogodilo. Tako će biti i ubuduće”, rekao je Banožić.

Kaže da je Zakon o obrani jasan i da ga se on drži.

“Ovdje se jasno da se ne želi postupati po zakonu, a ja se ne želim dovesti u offside i sutra odgovarati za proračun, za personalnu politiku na način kako je to želio učiniti predsjednik kada je bez zakonske suglasnosti pokušao imenovati brigadira Burčula. Meni je jedina opcija ostala umiroviti čovjeka”, rekao je.

Milanović je najavio da će javnosti dati dokumente koji pokazuju da je Banožić koristio MORH-ove resurse u privatne svrhe. On takve optužbe odbacuje.

“Već nekoliko puta je izjavio tu tezu. Ja ga pozivam da iznese to van, a ja ću, kao i prije kad se išlo s ciljem blaćenja mene osobno, argumentirano odgovoriti i pokazati da to nije točno”, kazao je Banožić.

Komentirao je još jednu izjavu predsjednika, da mu je PR radila Dijana Čuljak: “Bila je angažirana po pitanju novog modela komunikacije koji želimo razviti u MORH-u. Inače su do sada informacije iz MORH-a izlazile na način da novinari postave upit. Htio sam napraviti komunikaciju da se pokaže značaj i vrijednost hrvatskog vojnika i hrvatske vojske, da približimo građanima kroz medije, kroz jedan prostor… imamo dobre kapacitete, ozbiljan broj ljudi u MORH-u i ozbiljna sredstva, samo je to trebalo malo bolje posložiti”.

Koliko je Čuljak plaćena, kaže Banožić, javnost će biti informirana pismenim putem. Dodaje da iznos “nije značajan”.

Komentirao je i slučaj sa stanom.

“Rekao sam svoje mišljenje o tome. Kao dužnosnik imam pravo na njega, nisam si ga dodjeljivao niti uređivao niti je iznos približan onome koji se pojavio u javnosti. Upućujem na tvrtku koja se bavi iznajmljivanjem državnih nekretnina neka potkrijepi to računima. Ružno je kako je to stavljeno da sam u nekoj ekskluzivi u centru Zagreba. Već iz same te teze možete zaključiti da se pokušala raditi isključivo šteta meni kao osobi. Vidjeli ste potporu drugova i drugarica u Saboru, sve vam je jasno”, rekao je, piše N1.

Na pitanje imali još uvijek potporu Plenkovića, odgovorio je: “Imam”.

VIDEO Milanović o Žalac: Gospođa je Plenkovićev mladi kadar, to je taj zeleni kadar, zeleni po iskustvu, a po moralu tamnijih boja. Ima ih još

Share This Article