-2.3 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Banke počele isplaćivati nepošteno naplaćene kamate i po prvostupanjskim presudama

Banke počele isplaćivati nepošteno naplaćene kamate i po prvostupanjskim presudama

Sberbank je korisnici kunskog i CHF kredita isplatio ukupno 88.000 kuna za nepošteno naplaćene kamate i sudske troškove; 76.000 kuna preplaćenih kamata i 12.000 kuna sudskih troškova. Zanimljivo je da je banka prihvatila već prvostupanjsku presudu sutkinje Vlatke Paškvalin Bošković s Općinskog građanskog suda u Zagrebu i nije se žalila na presudu. Posrijedi su bili kredit u kunama od 105.000 kuna te u švicarskom franku u iznosu od 23.000 CHF.

Za kunski kredit od 1,1 milijun kuna po pravomoćnoj odluci Županijskog suda u Zagrebu 200.000 kuna preplaćenih kamata i zateznih kamata klijentici je vratio i PBZ uz 14.000 kuna sudskih troškova. Presudu sutkinje OGS Zagreb Gorane Žurić Juretić potvrdilo je županijsko vijeće sudaca u kojemu su bili Darija Horvat, Lidija Bošnjaković i Josip Grubišić. Obje je presude za svoje klijente dobila zagrebačka odvjetnica Patricia Đurić, a o njima je izvijestila Udruga Franak.

– Dokaz je to još jednom da većina ugovora o kreditu u kunama i eurima ugovorenih prije 2013., kojih po našim procjenama ima više od 400.000, sadrži nezakonite odredbe o kamatama, uslijed čega sve fizičke i pravne osobe s takvim ugovorima imaju pravo tužiti i dobiti obeštećenje od banaka, ali i leasing društava. Prema saznanjima postoji već gotovo stotinu pravomoćnih presuda za kunske i euro kredite, po kojima su se tužitelji već naplatili – kažu u Udruzi Franak. U presudama protiv PBZ-a i Sberbanka, suci su utvrdili sljedeće:

1. Kamatne stope su nepoštene i ništetne jer su ugovorene na identičan način kao što je to utvrđeno u kolektivnoj presudi u slučaju franak za kredite s valutnom klauzulom CHF.

2. Kamatne stope koje se mijenjaju odlukama banaka neodredive su pa su u skladu s odredbama članaka 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima takve ugovorne odredbe ništetne.

3. Tužiteljima je na temelju vještačenja utvrđena razlika naplaćenih kamata i kamata kakve su trebale biti naplaćene po početnom otplatnom planu.

4. Zastare potraživanja preplaćenih iznosa nema, i to u skladu s pravnim shvaćanjem Vrhovnog suda RH Su-IV-47/2020-2, kojim je utvrđeno da zastara potraživanja na temelju ništetnosti počinje teći danom utvrđenja ništetnosti, a to je dan pravomoćnosti konkretnih privatnih sudskih presuda.

UF poziva sve korisnike kredita i leasinga ugovorenih prije 2013., i fizičke i pravne osobe, i to u bilo kojoj valuti i za bilo koju namjenu (stambeni, auto, nenamjenski, privatni ili poslovni kredit) da im se jave radi utvrđenja prava na tužbu na e-mail: franak.tuzbe@gmail.com., piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike