4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Aktivistica koja je pomogla psu sad je u strahu, no i dalje...

Aktivistica koja je pomogla psu sad je u strahu, no i dalje ne odustaje: Nećemo pustiti da priča samo prođe

Na RTL.hr nedavno se pisalo o slučaju predsjednica udruge LePas Tihane Maretić koja je pronašla bolesnog psa pored Savskog nasipa, ne može ustati na zadnje noge i jako dahće od bolova. S obzirom da je pas čipiran, šokirana njegovim stanjem Tihana je nazvala vlasnicu kako bi je zamolila da joj preda skrb kako bi psu pomogli. No zauzvrat je, kako kaže, dobila histeriju, uvrede i prijetnje kako će je tužiti, ukrasti joj pse, kako će je progutati mrak, a uz to otac vlasnice je vikao kako će je prebiti.

Maretić se upitalo je li bilo kakvih pomaka u slučaju.

”Nisu nam ništa službeno javili, ja još uvijek čekam”, kazala je Maretić.

Da je inspekcija ipak bila kod vlasnice psa Arona doznala je iz medija, te da nisu utvrdili nikakve nepravilnosti. No Maretić ponavlja, ona još nikakav službeni odgovor inspekcije nije dobila.

”Oni su njega okupali i inspekcija je smatrala da je to sasvim dovoljno da se pokaže skrb o psu”, komentirala je Maretić.

Policiju je Tihana prijavila načelniku PU Zagrebačke i za to također još čeka odgovor. A također razmišljaju i o tužbi i protiv vlasnice i protiv inspekcije.

S obzirom da su joj vlasnici na telefon prijetili, priznaje da se ne osjeća sigurno.

”Dobila sam dosta anonimnih dojava o njima, da ti ljudi zaista nisu normalni. Da ta žena i svoju djecu otprilike tako tretira kao i psa, te da su mi zbilja spremni nauditi ako im se za to ukaže prilika”, rekla je Maretić.

”Ovaj put nećemo pustiti da priča samo tako prođe”, rekla je odlučno predsjednica udruge.

Maretić je skoro bila uhićena za krađu prilikom pokušaja pomaganja psu. Zagrebačka policija kazala je kako utvrđuju okolnosti i provode izvide u konkretnom slučaju.

Ako i sami nađite na bolesnu ili zapuštenu životinju, a u blizini ne vidite vlasnika, iz udruge Prijatelji životinja savjetuju da informirate komunalnog redara na svojem području da ste našli napuštenu životinju kako bi redar mogao očitati mikročip i kontaktirati skrbnika te, u slučaju potrebe, informirati veterinarsku inspekciju ako se radi o zanemarenoj ili zlostavljanoj životinji.

”Ako ne mogu stupiti u kontakt sa skrbnikom ili životinja nije mikročipirana, komunalni redar dužan ju je smjestiti u gradsko sklonište za životinje, odnosno u sklonište s kojim općina/grad ima sklopljen ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja. Građani mogu i sami odvesti psa veterinaru koji može očitati čip i provjeriti ima li pas skrbnika”, pojasnila je Lorena Herceg iz udruge Prijatelji životinja.

A ako ste zamijetili da je neki vaš poznanik nemaran vlasnik životinje i ništa se nije promijenilo čak i nakon što ste razgovarali s njim , slučaj se treba prijaviti komunalnom redarstvu ili veterinarskoj inspekciji. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja u nadležnosti je veterinarske inspekcije kojoj se treba uputiti pisana prijava putem e-maila na online-prijave@dirh.hr.

Ukoliko ste u susjedstvu uočili psa koji je cijelo vrijeme na lancu i nema zaštitu od vremenskih neprilika, svoju prijavu trebate uputiti komunalnom redarstvu jer su oni zaduženi za uvjete i način držanja životinja te imaju ovlasti narediti skrbniku poboljšanje uvjeta, naplatiti novčanu kaznu ili kontaktirati drugo nadležno tijelo.

”Česte su prijave zbog držanja psa na lancu i štetnih posljedica koje zato nastanu za njegovo zdravlje i ponašanje. Zato smo zatražili od Ministarstva poljoprivrede pokretanje izmjena Zakona o zaštiti životinja sljedeće godine i potpunu zabranu držanja pasa na lancu”, napomenula je Herceg.

Na neposredno ugrožavanje zdravlja i života životinja, kao i teško zlostavljanje treba obratiti posebnu pažnju i pozivom na broj 192 zatražiti intervenciju policije, pozivaju iz udruge Prijatelji životinja.

”Zbog mnogih slučajeva zlostavljanja životinja zatražili smo hitnu reformu veterinarske inspekcije i osnivanje inspekcije za zaštitu životinja, koja bi trebala biti specijalizirana, brojnija, educiranija, učinkovitija i spremnija sankcionirati zlostavljače životinja, neodgovorne skrbnike i sve one koji na bilo koji način ne poštuju Zakon”, izjavila je Herceg.

Uz to, potaknuti brojnim slučajevima teških posljedica napuštanja životinja i za životinje i za lokalne zajednice, udruga Prijatelji životinja pokrenula je peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja tretira kao kazneno djelo i sankcionira zatvorskom kaznom. Udruga traži izmjene Kaznenog zakona kako bi se, osim uvrštavanja napuštanja kao kaznenog djela, povećale kazne za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja i kako bi se uvela dodatna kategorija kazne za slučajeve dugotrajnog mučenja životinja.

”Trenutačno je napuštanje životinja tek prekršaj, iako je potpuno jasno da napuštanje predstavlja podmuklo zlostavljanje životinja. Naime, radi se o njihovu namjernom izlaganju gladi, žeđi, ranjavanju ili smrti od vozila, vrućini i hladnoći te ostalim opasnostima. Oni koji napuštaju životinje svjesni su da im time izravno nanose patnju, bol, pa i smrt. Osim ugroze životinje, izlažu opasnosti i sudionike u prometu te mogu izazvati teške nesreće koje završavaju i ljudskom pogibelji, uništavaju posjede i nameću lokalnoj zajednici financijski teret zbrinjavanja životinja”, oštri su Prijatelji životinja, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike