4.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Tko je zapravo tražio uhićenje Gabrijele Žalac i gdje se vode najveće...

Tko je zapravo tražio uhićenje Gabrijele Žalac i gdje se vode najveće istrage

Na meti istražitelja postupak je javne nabave informatičkog sustava koji je umjesto planiranih malo više od 5 milijuna 700 tisuća kuna plaćen – 16 milijuna, s PDV-om. Zajedno s još tri osobe uhićena je nekadašnja ministrica Gabrijela Žalac zbog sumnje na prijevaru u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje europskih programa i projekata. Akciju je proveo Ured europskog javnog tužitelja sa sjedištem u Zagrebu u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Prvi je to takav slučaj u Hrvatskoj, piše HRT.

Čime se bavi Ured europskog javnog tužitelja?

– Jedina mjerodavna reakcija je ona iz Europskog javnog tužiteljstva u Luksemburgu, koje je priopćilo da se vodi istraga protiv četiri osobe u Hrvatskoj. Inače, od 27 članica EU-a, 22 su članice tog Javnog tužiteljstva. Neke zemlje nisu htjele biti članice, poput Danske, dok Švedska, Mađarska, Poljska i Irska još razmišljaju hoće li sudjelovati u njegovom radu. Nešto više od 4 i pol milijarde europskih sredstava je pod njihovom istragom tužiteljstva. Između ostalog, ne samo za slučajeve zlouporabe novca europskih institucija, nego su mjerodavni i za moguće slučajeve sukoba interesa kao i za prekogranične prijevare s PDV-om, rekao je Tihomir Vinković u javljanju za središnji Dnevnik HTV-a.

– Najveća istraga koju vode je ona u Njemačkoj. Za 23 milijuna europskih sredstava je oštećen njemački proračun, a uključeno je nekoliko istočnoeuropskih zemalja. Imaju i nekoliko slučajeva u Italiji. Pod istragama su i Austrija i neke druge zemlje. Vidjet ćemo do koje granice mogu ići. Od OLAF-a se nije mogla dobiti reakcija, ali neslužbeno su rekli da surađuju sa svim tijelima u Hrvatskoj te središnjim sudom u Luksemburgu, rekao je Tihomir Vinković.

Akciju provodi novoformirano tužiteljsko tijelo osnovano 1. lipnja 2021., a kojemu je cilj otkriti malverzacije u kojima su oštećeni europski fondovi. Na čelu tog ureda je Tamara Laptoš.

– Uhićenja koja se tiču ovog ureda su sličnog postupka kao i primjerice uskočki predmeti, a razlika je u tome što ispitivanja provodi europski javni tužitelj, koji odlučuje o daljnjim postupcima u predmetu. Ako tužitelj u ovom slučaju odluči predložiti pritvor za osumnjičene, o tome će se odlučivati na ročištu Županijskog suda. Bude li tako, odluka bi mogla biti poznata već sutra, rekla je novinarka HRT-a u Dnevniku.

USKOK: Provodili smo izvide

USKOK se u srijedu na svojim stranicama oglasio o izvidima u sklopu afere softver:

“Povodom brojnih upita novinara vezanih za današnja uhićenja više osoba i postupanje USKOK-a u predmetnom slučaju, u cilju točnog informiranja javnosti navodimo da je radi provjere navoda objavljenih u medijima USKOK provodio izvide.

Tijekom izvida pribavljena je dokumentacija, obavljeni su obavijesni razgovori s više osoba te su od SAFU-a zatraženi rezultati Ex-post kontrole javne nabave određenih programa.

Ističemo kako vezano za konkretni slučaj USKOK nije donio meritornu odluku. Rezultati provedenih izvida dostavljeni su Uredu europskog javnog tužitelja koji je u međuvremenu započeo s radom, a koji je sukladno važećim propisima nadležan za predmetni slučaj”, stoji u priopćenju USKOK-a.

VIDEO Afera softver: Uhićeni Tomislav Petric i Gabrijela Žalac, njen suprug vikao na novinare

Najnovije

Još iz rubrike