Pljušte kritike zbog murala Ratka Mladića, iz Europske komisije poručuju: Srbija mora produbiti reforme na području odnosa prema ratnim zločinima

Izvor: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mural ratnom zločincu Ratku Mladiću glavna je tema u Srbiji. Dok neki mural žele maknuti, drugi još uvijek veličaju Mladića. Na upit Dnevnika Nove TV iz Europske komisije odgovaraju: Nastavi li se Srbija ovako ponašati, može zaboraviti na članstvo u Europskoj uniji.

Ratko Mladić, pravomoćno osuđen zbog najgoreg genocida u Europi poslije Drugog svjetskog rata, za neke je građane Srbije junak. Oni su marljivo čistili njegov mural u Beogradu nakon što ga je kantom boje zalio aktivist Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS).

“Mogućnost da ovakav mural egzistira u centru Beograda ili bilo kom delu Srbije me duboko posramljuje kao građanina”, rekao je Đorđo Žujović, aktivist i član SDPS-a.

Na kraju je inspekcija stanarima naložila da uklone mural, zbog kojeg je sinoć bilo vrlo burno. Policija je razdvajala Mladićeve pristaše i skupinu ljudi koja je mural htjela prebojiti

“Posao policije je da osigurava javni red i mir. Po kom principu stoje Praljkovi murali u zemlji Europske unije?”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zbog murala su zastupnici u Europskom parlamentu pripremili pismo u kojem od Srbije traže da prestane slaviti ratne zločince.

“Ono što bi trebalo očekivati kao jednu vrstu nadgradnje ove naše aktivnosti u Europskom parlamentu, to je ponašanje i Europskog vijeća, ali i Europske komisije. Oni zapravo već godinama, neću reći toleriraju, ali jednostavno prešućuju ulogu koju Vučićev režim ima na Zapadnom Balkanu”, rekao je Tonino Picula, SPD-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

Europskoj komisiji Dnevnik Nove TV poslao je upit o tome kako gledaju na to što se vlasti u Srbiji, zemlji koja pregovara o pristupanju Europskoj uniji, ne ograđuju od ratnih zločinaca.

“Srbija mora nastaviti i produbiti reforme i na područjima slobode izražavanja i odnosa prema ratnim zločinima. To je ključno za zemlju kako bi mogla krenuti naprijed na svojem putu prema EU”, stoji u odgovoru Ane Pisonero, glasnogovornice Europske komisije za susjedstvo, proširenje i međunarodno partnerstvo, piše Dnevnik.hr

Burno u Beogradu zbog murala Ratka Mladića, policija zaustavila prosvjednike

Uništen mural ratnom zločincu Ratku Mladiću

Share This Article