4.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Obitelj Rožić tvrdi da je član obitelji preminuo zbog nesavjesnog liječenja: Mama...

Obitelj Rožić tvrdi da je član obitelji preminuo zbog nesavjesnog liječenja: Mama i ja smo držali tatin nalaz, na kojem je točno bilo jedino njegovo ime i prezime

Propusti zdravstvenih djelatnika KBC-a Zagreb i Split su navodno doveli do smrti Josipa Rožića, po navodima obitelji. U 10 sati održat će konferenciju za medije i o svemu informirati javnost.

U srijedu u 10 sati ispred zagrebačkog KBC-a obitelj Rožić iz Kaštel Sućurca održat će konferenciju za predstavnike medija.

Kako navode, tema je nesavjesno liječenje i liječnički propusti liječnika i medicinskog osoblja KBC-a Zagreb i Split koje je dovelo do smrti Josipa Rožića. Navode da je njihov cilj informirati javnost i objaviti okolnosti vezane uz predmetne propuste u postupanju zdravstvenih djelatnika.

Obitelj je rekla da je Josipu Rožiću bilo rečeno da se mora cijepiti ako želi nastaviti liječenje. “Josipu Rožić postavljen je uvijet da ako se ne cijepi protiv korone prekinut će se njegovo liječenje. Preminuo je zbog lošeg zdravstvenog sustava, ucjene, liječničkog nemara i pogrešnog liječenja. Imao je samo 57 godina”, rekla je njegova kćer.

On je bio hematološki bolesnik od 2018. godine – u počeki se liječio u KBC-u Split, a kasnije i u Zagrebu. “U lipnju prošle godine dobio je lijekove koji su njegovu bolest stavili pod kontrolu. U travnju ove godine je otišao u Zagreb da primi dogovorenu imunoterpaiju. Taj dan je njegov liječnik odbio dati imunoterapiju i rekao mu je da se vrati nakon cijepljenja”, navela je kćer Ivana Rožić.

“Izabrao je život jer je želio živjeti, a na kraju je dobio smrt”, izjavila je. Na dan 23. travnja cijepio se prvom dozom Pfizera, a 26. travnja se javio liječniku i obavijestio ga da je cijepljen te je dogovena imunoterapija. “Taj petak tata nije otišao u Zagreb niti je primio imunoterapuiju. Taj petak je pokopan”, rekla je.

Naime, četiri dana nakon cijepljenja Josipu Rožiću je pozlilo – “srušio se, ostao je paraliziran, nije pričao i gledao je u prazno”.

Liječnici na Hitnom prijemu i Splitu, objašnjava kćer, su na nalazu naveli apaziju – jednu od najčešćih nuspojava moždanog udara. “I napisali su da je njegov neurološki status nemoguće ispitati zbog nesuradljivosti”, objasnila je.

“Mama i ja smo držali tatin nalaz, na kojem je točno bilo jedino njegovo ime i prezime”, dodala je.

Mi nismo isključivo protiv cjepiva, ali je opasno i donosi mnoge nuspojave. Za mog tatu su liječnici znali da cjepivo predstavlja rizik. Od svih uključenih tražili smo naknadu štete, htjelismo da nam barem netko kaže da je mogao živjeti.”

“Želimo istinu i ispriku.”

Zatim je pred novinarske mikrofone stao obiteljski odvjetnik Karlo Novosel. “Svaki građanin RH ima pravo na zdravstvenu zaštitu i pravnu sigurnost. U konačnici što je najbitnije – ima pravo na život. Odluke pojedinaca unutar sustava i odgovornih osoba imaju svoju posljedicu”, rekao je.

Podnijet će se kaznene prijave i civilne tužbe protiv odgovornih.

“Imamo čovjeka koji je imunokomprimitiran. Naprosto ovdje se ne radi o priči nego iz medicinske dokumentacije proizlazi da mu je terapija uvjetovana cijepljenjem.”

“Doktor Radman nije dozvolio da se imunoterapija provede bez njegovog cijepljenja”, objasnio je odvjetnik. Eksplicitno je rečeno – bez cijepljenja nema imunoterapije. Tada se gospodin Rožić našao u bezizlaznoj situaciji gdje nije znao što da odabere. Našao se u poziciji straha i nesigurnosti te je bio prisiljen donijeti takvu odluku (da se cijepi),” piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike