-2.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Medved: Situacija oko napetosti u državnom vrhu će se rasplesti poštovanjem zakona

Medved: Situacija oko napetosti u državnom vrhu će se rasplesti poštovanjem zakona

Vlada RH u potpunosti razumije nužnost jačanja naših obrambenih sposobosti, a to u konačnici kroz naše djelovovanje snažno podupiremo i na tome radimo. Uz sve nedaće koje su zadesile RH – koronu i potrese, mi za sustav obrane izdvajamo od 7 do 10 posto više, osobito u svjetlu nabavke borbenih zrakoplova. U kontekst vremena u kojem živimo moramo staviti složenost i zahtjevnost izdvajanja za zdravstvo, očuvanje radnih mjesta, ali i u tim okolnostima naša Vlada ni u jednom trenutku nije zaustavila proces opremanja, modernizacije i ulaganja u vojsku, rekao je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” ministar hrvtaskih branitelja Tomo Medved, piše HRT.

– Prije dva dana održan je radni sastanak u Vladi koji je vodio premijer Andrej Plenković na kojem su načelnik Glavnog stožera, njegov zamjenik i zapovjednicima grana gdje su jasno iznijeli program opremanja, postignuća u proteklih pet godina i program modernizacije opremanja postrojbi HV-a. Mogla se jasno steći slika da je Hrvatska vojska danas moderna, spremana izvršiti sve svoje zadaće. Zapovjednici su iznijeli svoje viđenje u pogledu daljne modernizacije i podizanja sposobnosti, kazao je Medved.

– Na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost analizirali smo stanje sigurnosti na jugoistoku Euurope. Ministar vnjskih poslova dao je jasnu sliku glede stanja u tom dijelu europe, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dao je osvrt i stanje glede ilegalnih migracija i svih mjera koje se poduzimaju u tom pogledu kao i aktivnosti vezanih za ulazak u Schengenski prostor, kazao je.

Medved naglašava da su donijeli i smernice za rad sigurnosno-obavještajnog sustava za rad u 2022. godini. Sve su točke jednoglasno usvojene.

– Što se tiče sjednice Vijeća za obranu, ponavljamo da dijelimo mišljenje o stanju u Oružanim snagama, dijelimo mišljenje u kojoj mjeri su učinjeni napori i poboljšani uvjeti, ali kao Vlada smo svjesni da treba napraviti još niz koraka kako bismo ojačali sposobnosti Hrvatske vojske. Ono gdje dolazi do prijepora je ocjena stanja da naša Vlada u potpunosti, a naš stav baziramo na izvješća zapovjednika, ne ocjenjuje nužnost nekakvih kritičnih postupanja, rekao je Medved.

Koliko napetosti utječu nastanje u Hrvatskoj vojsci?

– Situacija će se rasplesti poštovanjem zakona. Zakon o obrani vrlo jasno definira nadležnosti i u okviru njega predsjednik Republike, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera imaju definirane svoje nadležnosti. Poštovati Zakon i surađivati – to je ono štp je nužno kako bi se donosile odogovarajuće odluke u skladu sa izazovima pred nama. Važno je naglasiti da se vojska i načelnik Glavnog sožera moraju pustiti da rade svoj posao prema slovu zakona, kazao je Medved.

Izmjene Zakona o obrani?

– Jasno je da i recentni događaji i određeni istupi od nas kao Vlade traže ozbiljnu analizu normativnog segmenta sustava obrane u pogledu i Zakona o obrani i Zakona o službi gdje ćemo zasigurno sagledati sve parametre tih zakona, poglavito u svjetu prepoznavanja eventulanih praznina, koje će trebati preciznije regulirati, rekao je ministar Medved.

Koliko “teške riječi” koje padaju utječu na stavilnost vojske?

– Hrvatska vojska je jamac sigirnosti i stabilnosti, stvorena je u Domovinskom ratu, a danas je moderna oružana sila i ni na koji način ne očekujem da će se u Hrvatskoj vojsci dogoditi bilo što što ne bi bilo povoljno za očuvanje njene sposobnosti. Naši zapovjednici su profesionalni, stručni ljudi, rekao je.

– Naglašavam da smo u ovim teškim okolnostima donijeli odluku o nabavci višenamjenskih borbenih aviona i za tri godine Hrvatska će biti naoružana najsuvremenijim borbenim zrakoplovima. paralelno s time niti u jednom trenutku se nije zanemario segment drugih grana, rodova postrojbi HV-a. Ulažu se velika sredstva u postrojbe Hrvatske kopnene vojske, završili smo projekt opremanja oklopnog vozila Patria, završili smo s postavljanjem borbenih stanica. Nastavlja se i s modernizacijom HRM-a, sa završetkom programa tj. izgradnje obalnih ophodnih brodova. Zapovjedništvo za potporu se oprema s transportnim i logističkim kapacitetima kako bi mogao podržavati ostale grane HV-a. Vlada je učinila i napor za podizanje sposobnosti Hrvatskog vojnog učilišta i stvoreni su preduvjeti za razvoj vojne znanosti, rekao je Medved.

Naglasio je da su posebno ponosni na ulaganje u “ključni čimbenik, a to je vojnik”, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike