Upozorenje: Evo kako prepoznati financijsku prevaru i zaštititi se

Ovakvih prevara sve je više i bitno je znati na što paziti.

HANFA je nedavno objavila upozorenje ulagačima na internetsku platformu epicinvesting.com za trgovanje ugovorima za razlike CFD-ovima. Anja Tkalčević, analitičarka direkcije za zaštitu potrošača HANFA- e, rekla je za HRT kako su upozorili na investicijsko društvo koje stoji iza te platforme, jer nema odobrenje za pružanje investicijskih, odnosno brokerskih usluga u Republici Hrvatskoj.

“To društvo je registrirano u Svetom Vincentu i Grenadiniju, stoga HANFA nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja tog društva. Ono što je još važnije, ne može utjecati na zaštitu prava svih onih ulagatelja koji posluju s takvim društvom, i vrlo vjerojatno se radi o prevari”, objasnila je Tkalčević i dodala kako je u srpnju 2019. HANFA donijela zabranu za trgovanje CFD-ovima za male ulagatelje kako bi ih zaštitila, jer je riječ o izrazito špekulativnom financijskom proizvodu koji ima dosta nejasne transakcijske troškove.

Dodaje i kako svako investicijsko društvo koje pruža usluge građanima Republike Hrvatske mora imati ili dozvolu za rad od HANFA-e, ili mora biti notificirano od strane HANFA-e, odnosno dolaziti iz zemalja Europske Unije. Građani, kada dobiju ponudu za investiranje, trebaju provjeriti puni naziv tog društva i na stranici tog društva provjeriti podatak o matičnoj zemlji tog društva, te koji je njihov regulator.

“Nakon toga na stranici www.hanfa.hr – tržište kapitala, ući u registar i pogledati da li se to društvo, s punim nazivom, nalazi u registru. Ako se nalazi u registru, znači da smije pružiti investicijske usluge hrvatskim građanima. Ako se ne nalazi, treba ići dodatno provjeravati jer postoji mogućnost da se radi o prevari”, rekla je Tkalčević. Dodaje kako je, bez obzira koliko netko bio dobar ulagač, važno znati je li društvo s kojim posluju zaista legitimno.

Objasnila je kako HANFA takva investicijska društva koja nude ulaganja putem različitih platformi u RH, pronalazi i izdaje upozorenja najviše radi na temelju prijava i upita građana.

“Moram apelirati na građane u smislu njihove edukacije i prepoznavanja znakova prevare, zato što je vrlo teško pratiti sva ta društva koja se pojavljuju i nestaju, a iza kojih stoje prevare”, rekla je.

Što se prevara tiče, Tkalčević kazala je kako postoje klasični znakovi, poput obećavanja brze i sigurne zarade, te visokih prinosa.

“Moramo biti svjesni da brza i sigurna zarada ne postoji ni u stvarnom svijetu, pa samim time niti u financijskom, napomenula je i dodala kako je osnovni razlog sve većem broju takvih prevara brza i visoka razina digitalizacije.

“Danas prevaranti vrlo lako mogu doći do vas. S druge strane, u ovo pandemijsko vrijeme su građani pod jednim psihološkim pritiskom – neki čak i financijskim, i onda donose odluke koje možda u nekim drugim okolnostima ne bi donijeli. Otkad je počela pandemija došlo je do porasta financijskih prevara”, istaknula je.

Osim izdavanja upozorenja, rekla je i kako HANFA aktivno radi na što boljoj edukaciji građana, smatrajući edukacijom jednim od najsnažnijih alata zaštite potrošača.

“HANFA je objavila letak i brošuru na svojim internetskim stranicama o znakovima i kako prepoznati prevare. 15.11. imamo i javnu prezentaciju na temu prevare na financijskim tržištima”, dodala je.

Tkalčević je obasnila kako svako rizično ulaganje ne znači nužno i prevaru.

“Međutim, svi građani moraju biti svjesni da postoje različite vrste ulaganja. ‘Obični’ građani spadaju u male ulagatelje i za njih, kroz ovaj sustav zaštite ulagatelja, postoji zaštita u smislu da, kad ulažu preko investicijskog društva, ukoliko ono smatra da određena usluga nije primjerena ili prikladna za vas, ono vam je ne smije pružiti. Zato je jako važno da poslujete s legitimnim društvom kako bi, i kao mali ulagači, ipak imali jedan sustav zaštite, rekla je i savjetovala da građani ne ulažu u ono što ne razumiju.

U slučaju da je netko ipak prevaren, o tome kome će se obratiti prvo ovisi gdje je registrirano društvo preko kojeg je osoba trgovala”, rekla je Tkalčević.

“Ako je registrirano u Hrvatskoj, onda se možete javiti HANFA-i. S obzirom da je riječ o financijskoj prevari, riječ je i o kaznenom djelu, da slučaj možete prijaviti i policiji. Ukoliko to društvo nema odobrenje od strane HANFA-e za rad, onda se možete javiti nacionalnom regulatoru tog društva. Naravno, možete potražiti i odvjetnički savjet i obratiti se drugim nadležnim institucijama”, objasnila je Tkalčević i napominje da, ukoliko je to društvo registrirano na nekoj egzotičnoj lokaciji, mala je vjerojatnost da će prevarena osoba uspjeti doći do svog novca.

Razina ovakvih prevara na domaćoj i svjetskoj razini, objašnjava, izrazito su rasprostranjena.

“Prema onom što vidimo u medijima i što nama javljaju građani, samo u Hrvatskoj riječ je višemilijunskim iznosima prevara, a prema nekim istraživanjima, na godišnjoj razini na svjetskom tržištu je riječ o desecima milijardi dolara. Prema istraživanjima su najviše podložni prevarama građani u dobi iznad 65 godina”, objasnila je Tkalčević, prenosi N1.

Share This Article