1.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Obitelj s petero djece o Tomaševićevom ukidanju mjere: Postat ćemo socijalni slučajevi;...

Obitelj s petero djece o Tomaševićevom ukidanju mjere: Postat ćemo socijalni slučajevi; Ne znam kako ćemo dalje, moram reći da sam hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata, ali ja radim…

Iva Puljić Šego a N1 razgovarala je s roditeljima petero djece, Damirom i Vesnom Barušić o tome što za njih znači ukidanje mjere roditelj odgojitelj.

“Bit će vrlo teško živjeti, mislim da ćemo svi postati socijalni slučajevi. Ja sam spremna ići raditi nakon svega, no htjela bih pitati gradonačelnika Tomaševića bi li mi dao priliku da se zaposlim u Gradskoj upravi s obzirom na to da sam upravni referent i imam iskustva. Isto tako pitam druge poslodavce hoće li nas htjeti zaposliti, jesu li svjesni da kad naša djeca budu u vrtiću mi ćemo konstantno imati pozive iz vrtića da dođemo po djecu, tu je jako puno bolovanja, to je veliki stres za djecu. Smatram da bi djeca do treće godine trebala biti doma s majkom, da uživamo i da ih odgajamo”, rekla je na početku Vesna Barušić.

Rekla je i kako na treće dijete nisu išli zbog novaca već su im se dogodili blizanci.

“Nažalost moj poslodavac nije bio fer i bila sam prisiljena dati otkaz, nakon toga mi se pružila mogućnost da budem sa svojom djecom doma i ja sam je iskoristila i drago mi je”, veli i dodaje:

“Nećemo imati od čega živjeti, stvarno će biti jako teško. Ja ne želim dopustiti da moja djeca budu gladna kruha, da moram tražiti nekog za mlijeko. To će biti jako teško i zato molim Tomaševića za razumijevanje i da razmisli od svemu. Uništit će obitelj, mi smo ih dobili iz ljubavi i želimo da naša djeca budu netko i nešto”.

U ponedjeljak navečer se o svemu oglasila na društvenim mrežama te kaže kako je dobila puno negativnih komentara u kojima majke odgojiteljica nazivaju niškoristima, a čak je primila i prijetnje.

“Mi nismo lijenčine, mi radimo od 0 do 24, mi se ujutro rano dižemo, a moj san počinje u pola 1 u noći, tu je čišćenje i hranjenje, tu je i vrt, imam veliku okućnicu, mi smo im i doktori i pshiholozi i mama i tata i sve smo im”, veli.

Otac: “Ja sam branitelj”

Govorio je i otac, Damir Barušić:

“Ne znam kako ćemo dalje, moram reći da sam hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata, ali ja radim… Nadam se da će se naći adekvatno rješenje, bilo kako, ali da se nađe rješenje i za svu tu djecu i za onu djecu koja su ostala ovdje nisu pobjegli u Njemačku”.

On se taman u vrijeme pressice našao u Runjaninovoj te je prišao gradonačelniku Tomaševiću i pitao ga što će poduzeti:

“Rekao je da će nastojati kompenzirati, da će uvesti neke mjere za zapošljavanje. Moje pitanje gradonačelniku je hoće li suprugu zaposliti jer joj ukida radno mjesto, hoće li joj pružiti drugo? Jako sam razočaran, ja volim Zagreb, volim Hrvatsku i najviše svoju djecu”, rekao je.

“Mi nemamo tete čuvalice i živimo skromnim životom”

U nastavku je gospođa Vesna dodala kako oni jako vole svoju djecu, naglašava kako su ih dobili iz ljubavi, ne zbog mjere.

“Radila sam u svojoj struci, 2,5 godine, no strani je bio vlasnik, on je došao i raskinuo ugovor. Mogla bih raditi taj posao, mogla bih naučiti. Jako će biti teško”, kaže.

A kako izgleda jedan njezin dan i koliki su joj mjesečni troškovi?

“Moj dan počinje rano ujutro, Barbara se diže sa mnom u 7 ujutro, Barbara ide u školu, slijedi kuhanje, pripremanje doručka, motanje, tu je 21 pelena dnevno. Nekad i 30. Nakon toga svega ide hranjenje, igra, ručak, onda ide popodnevni odmor kao u vrtiću, onda ide igra, puno je posla s bebom, jako je vezana za mene, a i dečki, s Barbarom radimo zadaće. Moje dijete ne ide u boravak, što i ne može ići, ona je s nama doma, lijepo učimo, navečer je večera, igranje, cijeli dan je ispunjnen, mi kad idemo u trgovinu, nemamo tete čuvalice. Nitko ne ostaje doma, živimo skromnim životom.

Dakle, 4.800 kuna je primanje, 1.200 kuna mi uzima ovrha, mjesečno su pelene 1000 kuna, bebimil je oko 700-800 kuna”, zaključuje, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike