3.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Nova buna u Europskom parlamentu: Zašto ste ukinuli online sjednice, a ne...

Nova buna u Europskom parlamentu: Zašto ste ukinuli online sjednice, a ne puštate nas u zgradu bez covid potvrda?

Što god odluči predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli ili administracija ove institucije oko uvjeta ulaska u zgradu i održavanja rasprava, izaziva pobunu određenog dijela zastupnika. Kada je prije godinu i pol odlučeno da se rasprave odvijaju samo putem videoveze, mnogi su se zastupnici pobunili. Dijelom i zbog toga što nisu mogli dobiti dnevnice od preko 300 eura.

Sada je odluka Sassolija da se radni sastanci i plenarno zasjedanje održavaju samo uz fizičku nazočnost zastupnika izazvala isto tako pobunu. Njemačka zastupnica iz redova ekstremno desne stranke Alternativa za Njemačku Sylvia Limmer, uz potporu još 19 drugih zastupnika, poslala je pismo Sassoliju kojim prosvjeduju zbog ove odluke.

– Ova odluka je potpuno neprihvatljiva. Ovime ugrožavate vaše zdravlje, moje i zdravlje svih drugih. Jednako je neprihvatljiva vaša odluka da se uvode restrikcije za ulaz u zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu i Bruxellesu. Ove odluke predstavljaju ozbiljno ugrožavanje slobodnog obnašanja mandata zastupnika i, štoviše, predstavlja opasnost po zdravlje – pišu ovi zastupnici.

– Pristup Parlamentu ne smije biti predmetom arbitrarnih uvjeta. Od trenutka kada se izabranim predstavnicima građana spriječi pristup, Parlament ukida sebe kao predstavničko tijelo građana – kaže u pismu 20 zastupnika Europskog parlamenta.

Problematičnim vide pogotovo kombinaciju odluke da se više ne dopusti sudjelovanje u raspravama iz daljine, a u isto vrijeme se uvodi covid-potvrda kao uvjet za ulazak u zgradu. Time se, smatraju oni, diskriminiraju zastupnici i sprečavaju u obnašanju svog mandata.

Diskriminatornom smatraju i uvjet o testiranju samo za one koji nisu cijepljeni te upozoravaju da mnoge studije pokazuju da i cijepljeni mogu biti prenositelji virusa.

Traži se od Sassolija da odmah ukine odluku o restrikciji ulaska u zgradu Europskog parlamenta i vrati mogućnost virtualnog sudjelovanja na radnim sastancima i plenarnom zasjedanju. Smatraju da je dosadašnja praksa pokazala da je to ‘moguće i djelotvorno’.

Prije dva dana posebnom privremenom mjerom predsjednik Suda Europske unije privremeno je suspendirao odluku o obveznom posjedovanju covid propusnica za četiri zastupnika koji su se na sudu žalili protiv ove odluke. Sam za njih se ta obveza suspendira do dalje odluke, ali se ostavlja uvjet o testiranju, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike