32 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Hasanbegović: Ne želim se testirati ni oralno ni analno! Zašto ministar Marić...

Hasanbegović: Ne želim se testirati ni oralno ni analno! Zašto ministar Marić ima pravo širiti virus?

Premijer Andrej Plenković je u subotu izjavio da postoji tehnologija koja će i zastupnicima poput Hasanbegovića omogućiti da sudjeluju u radu Sabora.

Predsjednik Vlade je, inače, u subotu »apsolutno imbecilnom« nazvao Hasanbegovićevu sarkastičnu opasku za list da je njegovo pravo imati virus.

Zastupnik Domovinskog pokreta bio je predmet i brojnih drugih kritika.

– Jednim sam sarkazmom htio upozoriti na ogroman problem, koji možda, u suprotnom, ne bi skoro nikoga zanimao. Za mene je imbecilna mjera Stožera prema kojoj od 15. studenoga izabrani narodni zastupnik neće bez potvrde moći ući u Sabor, ali hoće u šoping-centar, kafić ili restoran. Te kontradiktorne i neprovedive mjere su definicija imbecilnosti. Ne radi se tu samo o zastupnicima, nego o svim hrvatskim građanima, koji su ucijenjeni i žrtve državnog nasilja. Sve nas se počinje dijeliti u dvije skupine, pripadnici jedne imaju potvrdu i pravo da šire virus, a drugi mogu imati virus, ali ga ne smiju širiti. Cijepljeni, dakle, imaju certifikat da mogu slobodno širiti virus.

To se, recimo, odnosi na ministra financija Zdravka Marića, koji se cijepio, u srijedu je cijeli dan bio u Saboru, a sada smo doznali da je na testu svejedno bio pozitivan i da je možda širio virus među zastupnicima. Marić je na to imao pravo, a mi koji se nismo cijepili ga nemamo i tako se društvo segregira. Idućih tjedana će se, međutim, samo na necijepljene huškati kao na odgovorne za eskalaciju zaraze, zbog kojih su pojedine mjere još na snazi, kazao je jučer Hasanbegović.

Tijekom vikenda je više oporbenih zastupnika, mahom desnije političke orijentacije, izrazilo negodovanje zbog najave da neće svi, pa makar i bili posve zdravi, moći ući u zgradu Sabora. Među njima i Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta, ali njoj nije problematično samo testiranje, nego način na koji se ono provodi, uzimanjem uzorka iz nosa što nekim ljudima stvara posebnu nelagodu. Hasanbegović se ne slaže da je metoda testiranja ta koja izaziva dvojbe.

– Nije u pitanju osjetljiv nos, hoće li test biti oralno ili analno, stvar je u načelu. Ja se jednostavno ne želim testirati. Pristao bih, kao i na sve mjere, da se pojavi kuga ili neka druga bolest od koje bi ljudi masovno umirali. Sada to nije slučaj, zaključuje zastupnik Domovinskog pokreta, stranke koja uvođenje COVID-potvrda za zastupnike ocjenjuje »poništenjem volje naroda iskazane na izborima i dosad najopasnijim zadiranjem u osnovne političke slobode«.

Da je Hasanbegović zastupnik u Europskom parlamentu, već bi ga od 3. studenoga na ulazu tražili COVID-potvrdu. Protiv te odluke predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija pobunilo se šestero zastupnika, među kojima i Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić. Žalili su se Općem sudu EU-a, koji je suspendirao spomenutu odluku i donio rješenje da će dvojica hrvatskih zastupnika moći ući u Europski parlement temeljem negativnog brzog testa. Konačna presuda tek se očekuje, piše Novi list.

Najnovije

Još iz rubrike