8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Fontanele kod beba: Čemu služe i kako znati da nešto nije u...

Fontanele kod beba: Čemu služe i kako znati da nešto nije u redu s njima?

Kosti lubanje kod malih beba nisu srasle, točnije postoje razmaci između pet kostiju.

Ti mekani dijelovi se nazivaju fontanele, a imaju određenu ulogu kod poroda i kod odrastanja djeteta. Važno je pratiti njihov izgled i reagirati ako su stalno udubljene ili pak natečene.

Kako izgledaju fontanele?

Fontanele se nalaze između dvije čeone, dvije tjemene i jedne zatiljne kosti lubanje. Fontanele se neće primijetiti na prvu, odnosno biti će u ravnini ostatka glave. Ne smiju biti ispupčene, natečene ili udubljene. Promjene se mogu primijetiti jedino za vrijeme djetetova plakanja, povraćanja ili ležanja.

U ovom će slučaju prednja fontanela biti blago izražena i to je potpuno normalno. Fontanele pulsiraju u ritmu djetetova srca, a mogu se i pomicati kada dijete pije iz bočice.

Čemu služe fontanele?

Fontanele kod poroda omogućuju da dijete prođe bez ozljeda kod prolaska kroz uski porođajni kanal jer u lubanji ima dovoljno mjesta za micanje kostiju kod pritiska. Također, fontanele su važne i kod razvoja djeteta u prvim godinama života. Djetetova glava se razvija najbrže upravo u prve dvije godine. Fontanele ostavljaju dovoljno prostora da se mozak proširi i razvije, a nakon nekog vremena se zatvaraju.

Koliko ima fontanela?

U djetetovoj glavi se nalazi ukupno šest fontanela. Prednja fontanela je veća fontanela i smještena je na prednjoj strani djetetove glave te se zatvara otprilike između 13 i 24 mjeseci. Druga fontanela se naziva stražnja i nalazi se sa stražnje strane glave, manja je i zatvara se otprilike između prvog i drugog mjeseca. Postoje još dvije manje fontanele sa svake strane glave. Fontanele će se prvo postepeno smanjivati, a potom će i skroz nestati.

Koji su znakovi da nešto nije u redu s fontanelama?

Kada su fontanele uvijek natečene i izbočene, potrebno je posjetiti liječnika jer ovo može značiti da djetetov mozak natiče i da je došlo do upale. Fontanele mogu biti povećane kod nekih medicinskih stanja kao što su: sindrom Down, prijevremeni porod ili hidrocefalus (proširenje moždanih šupljina viškom tekućine).

Jednako tako, kada su uvučene, odnosno udubljene u glavu, može se raditi o dehidraciji. Dehidracija može nastupiti brzo i biti vrlo opasna. Opasnost postoji i kada su fontanele jako velike ili kad se ne zatvaraju na vrijeme. Najbolje je u ovim slučajevima posjetiti liječnika koji će dati daljnje savjete i predložiti dodatne pretrage. Važno je ne stiskati fontanele jer to može naštetiti lubanji ili mozgu djeteta.

Zaključak

Dakle, fontanele kod beba su mekana tkiva koja se nalaze između kosti glave kod beba. Postoji šest fontanela, a najveće su prednja i stražnja. Igraju veliku funkciju pri porodu, ali i kod razvoja mozga djeteta. Važno je pratiti ponašanje fontanela i reagirati kada dođe do promjena, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike