4.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Famozni Talijani opet duguju milijune, pogledajte tko predvodi listu poreznih dužnika u...

Famozni Talijani opet duguju milijune, pogledajte tko predvodi listu poreznih dužnika u PGŽ

Na najnovijoj, ažuriranoj listi poreznih dužnika, kojom su obuhvaćena dugovanja do konca listopada, za područje Primorsko-goranske županije, sam vrh liste ostao je nepromijenjen. Prema evidenciji Porezne uprave, prva dva neslavna mjesta i dalje zauzimaju tvrtke u vlasništvu talijanskih državljana, o kojima smo na istu temu pisali i prošle godine.

Riječ je o tvrtki LD Metal iz Užarske 1, koja je ostala dužna nešto više od 46 milijuna kuna, mahom po osnovi poreza i prireza na dohodak te neplaćenog PDV-a.

Indikativno je što je tvrtka osnovana ujesen 2017. godine, za istu godinu podnijela izjavu o neaktivnosti i nakon toga nema dostupnih financijskih izvješća.

Originalno ju je osnovao izvjesni Dragan Lustro iz švicarskog Lugana da bi ga koncem 2018. godine na vlasničkoj poziciji zamijenio Talijan Gianluigi Arringhi koji u isto vrijeme postaje vlasnik i porečke tvrtke Melazzini koja se vodi kao drugi najveći dužnik u Istarskoj županiji, s dugom od gotovo 21 milijun kuna, mahom po osnovi PDV-a.

Obje Arringhieve tvrtke nemaju aktivnih žiro računa, a u sudskom registru i dalje imaju status »bez postupka«, drugim riječima ne vodi se ni stečajni ni likvidacijski postupak.

Porezna uprava na svojoj »crnoj listi« još uvijek evidentira i tvrtku Metali trgovina iz Matulja, koja je koncem 2015. završila u likvidacijskom postupku. Vlasnici su također Talijani, obitelj Cesco, koji su poreznicima ostali dužni blizu 25 milijuna kuna, uglavnom s osnova poreza i prireza na dohodak te poreza na dobit.

Treća po »natučenom« poreznom dugu u iznosu od 17,6 milijuna kuna je tvrtka Jadran-metal, sa sjedištem na Kukuljanovu, a registrirana je za djelatnost prerade sekundarnih sirovina.

Osnivač je Puljanin Ivan Pavletić, tvrtka postoji od 2007. godine i podaci sa Poslovna.hr kazuju da je u blokadi.

Zadnjih nekoliko godina tvrtka je imala samo jednog zaposlenog, a evidencija Porezne upućuje da je cjelokupni dug nastao s osnova neplaćenog poreza i prireza na dohodak te doprinosa za obvezna osiguranja.

U pogledu PDV-a i poreza na dobit, zanimljivo, Jadran-metal evidentiran je kao i više nego ažuran platitelj.

Među »top 5« poreznih dužnika u PGŽ-u po strukturi se poreznog duga izdvaja tvrtka Joser ratarstvo, nad kojom je u travnju ove godine otvoren stečaj.

Tu tvrtku Porezna uprava tereti za čak 8 milijuna kuna nepodmirenog poreza na promet nekretnina.

Tvrtku je koncem 2019. godine osnovao Riječanin Josip Serdarević i prvotno se vodila na zagrebačkoj adresi, na Radničkoj cesti, da bi se početkom ove godine sjedište preselilo u riječke Lužine.

Zadnje dostupno financijsko izvješće Joser ratarstva je ono za 2019. godinu, kada je zabilježen prihod od nešto više od 450.000 kuna.

U bilanci je bila iskazana dugotrajna imovina u iznosu od 7,6 milijuna kuna, dok su u pasivi bile evidentirane ukupne obveze u iznosu od gotovo 63 milijuna kuna, od čega se nešto više od 54 milijuna odnosilo na dugoročne.

Na neslavnoj listi našao se i riječki »3. maj« s dugom od gotovo 7,5 milijuna kuna za neplaćenu koncesiju, no i s nešto više od milijun kuna preplaćenog PDV-a, pa je ukupni dug smanjen na 6,5 milijuna kuna.

S obzirom na to da je u pitanju tvrtka koja posluje pod posebnom skrbi države, zatražili smo objašnjenje o čemu je riječ.

Prema riječima pomoćnika direktora »3.maja« za komercijalu Siniše Ostojića, riječ je o, uvjetno rečeno, starom dugu, iz vremena Uljanik grupe.

– Taj dug datira iz ranijih godina jer riječko brodogradilište od 1. rujna 2019. godine, otkad poslujemo prema posebnom programu, uredno podmiruje sve svoje obveze po osnovi naknade za koncesiju, kazao je Ostojić.

Koncesijski dug, prema podacima Porezne, ima i tvrtka Nautica Mare za marinu u Novom Vinodolskom, u iznosu od 2,5 milijuna kuna, a dug po toj osnovi poreznici ministra Zdravka Marića pripisuju i Pesji, komunalnoj tvrtki Općine Omišalj.

Zbog koncesijske naknade na listi poreznih dužnika za PGŽ našla se i opatijska tvrtka Rivijera turizam, s ukupnim dugom od milijun kuna.

Po visini duga, odmah iza riječkog brodogradilišta, našla se i malološinjska tvrtka Hal, u vlasništvu Krešimira Lešića koju Porezna uprava tereti za oko 6 milijuna kuna, a riječ je uglavnom o dugu za neplaćeni PDV.

Prema podacima Poslovna.hr, žiro računi ove tvrtke, koja je osnovana još 1990. godine, već su određeno vrijeme u blokadi.

Među ukupno šezdesetak tvrtki s poručja Primorsko-goranske županije koje udovoljavaju kriterijima za javno objavljivanje, odnosno imaju dug veći od 300.000 kuna, nalazi se i kastavska tvrtka Cedar, koja je vlasnik pilane u Vrbovskom.

Tu tvrtku početkom prosinca na Trgovačkom sudu u Rijeci očekuje ključno ročište na kojem će se vidjeti hoće li se uspjeti izmaknuti stečaju ili ne, a zadnji objavljeni podaci Porezne uprave iskazuju dug Cedra u iznosu od 3,5 milijuna kuna po osnovi poreza na dodanu vrijednost, piše Novi list.

Najnovije

Još iz rubrike