5.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Banožić nakon sastanka s vojnim zapovjednicima: Materijalni problemi u vojsci se...

VIDEO Banožić nakon sastanka s vojnim zapovjednicima: Materijalni problemi u vojsci se vuku dugi niz godina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri obrane i vanjskih poslova, Mario Banožić i Gordan Grlić Radman, susreli su se tijekom jutra u Banskim dvorima s vojnim zapovjednicima HV-a.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je nakon sastanka da su na njemu sudjelovali sve relevantne osobe te da je tema sastanka bila materijalno stanje u vojsci, prenosi N1.

“To su problemi koji se vuku dugi niz godina u HV-u”, kaže Banožić.

Ministar kaže i da problemi nisu ranije riješeni jer nije bilo jasnog izvora financiranja, iako je želja da se riješe postojala. “Razgovarali smo i o pojedinim projektima koji su iz određenih razloga produljivani. Svi smo izrazili zadovoljstvo nabavkom vojnih aviona”, govori Banožić o sastanku dodajući da je remontom MIG-ova bila produžena borbena sposobnost HV-a. Ministar je podsjetio i na nabavku Kiowa helikoptera i opremanje pojedinih objekata koje vojska koristi.

“Bilo je zadovoljstvo upoznati premijera na koji način HV realizira proračun”, kaže Banožić. “Imamo bitno povećanje proračuna, rješavaju se borbeni avioni i Black Hawk helikopteri koji će doći u idućem kvartalu. To ne znači da se neće ulagati u kopnenu vojsku i mornaricu”, kaže ministar.

Banožić je najavio da će “najmanje jednom godišnje” održavati ovakvi sastanci koji će biti prilika da se premijera upozna s projektima koje vojska realizira.

Stanje u vojsci

Na pitanje jesu li zapovjednici na sastanku progovorili o konkretnim problemima koji muče vojsku, Banožić kaže: “Načelnik je dao pregled stanja vojske sukladno planovima razvoja. Nakon toga je svako od zapovjednika dobio priliku govoriti o konkretnim projektima. Oni jesu bili lista želja, ali kada pogledate financijsku strukturu od 2012., vidite da do 2016. nije bilo povećanja sredstava, proračun je bio ispod 4 mlrd. Upravo s 2016. dolazi do iznimnog povećanja sredstava, iznimka je 2020. kada smo došli do rebalansa. Tad sam shvatio da nemamo projekt od kojeg odustajemo nego da dolazi do linearnog smanjenja. Očekujem da kad se u proračunu kaže od čega se odustaje, to bude konkretan projekt.”

Ministar kaže: “Naš prelazak s istočne na zapadnu tehnologiju je vodio tome da ćemo nabaviti nove helikoptere i vojne aviona. Ista je situacija u kopnenoj vojsci, odnosi se na višenamjenska vozila, Bredley vozila. Kroz postojeće komponenete ćemo vidjeti kompatibilnost ovih projekata.”

“Pitanje korištenja materijalnih resursa od strane predsjednika, to nije bila tema”, kaže Banožić dodajući da sve propisuje zakon. “Mislim da tu nemamo daljnjih problema, već nekoliko puta sam to rekao predsjedniku”, govori.

“Ministar Krstičević je bio na ovom sastanku i složili smo se da je u posljednjih pet godina napravljen veliki iskorak u pitanju vojske, upravo u mandatu Damira Krsitčevića”, kaže Banožić, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike