1.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Tri slavonska sela bez ijednog slučaja korone od početka pandemije: Evo u...

Tri slavonska sela bez ijednog slučaja korone od početka pandemije: Evo u čemu je njihova ‘tajna’

Dok četvrti val pandemije koronavirusa ruši dnevne rekordne – u subotu je broj novozaraženih u Hrvatskoj prešao 7000 – u sjeverozapadnoj Đakovštini i godinu i pol nakon pojave COVID-19 nalazi se “koronafree” zona, piše Glas Slavonije.

U tri sela u općini Levanjska Varoš – u Paučju, Milincu i Ratkovu Dolu, dosad nije zabilježena ni jedna pozitivna osoba na SARS-COV 2. Tri sela, živeći vezana uz obronke Dilja i Krndije, broje po 30-ak, a Paučje 50-ak stanovnika, vode svoju svakodnevnicu daleko “po strani” od važnijih prometnica, okupljanja, javnih događanja…

Primjerice, do Ratkova Dola vodi makadam, iz Milinca se jedino može u izumrlo Čenkovo, a po strani je i Paučje, odakle se jedino može na Borovik. U tri sela tek je nešto više od 40 domaćinstava, uglavnom staračkih.

“U ta tri sela nikada nije bilo korone jer nemaju toliko mlade populacije koja bi izlazila van, nemaju puno kontakata s područjima gdje se okuplja veći broj ljudi. Također, do ta tri sela nema ni autobusnih linija, u njih vozi jedino školski autobus po djecu za vrijeme škole”, pojašnjava načelnik općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka.

U tri sela nema ni prodavaonice, kafića, udruga, društvenih aktivnosti, svatovskih veselja, sportskih događaja, mjesta i prigoda za okupljanja.

“Tri sela opskrbljuju se osnovnim namirnicama u pokretnom dućanu, pa i to umanjuje mogućnost zaraze. Sve to upućuje da su ljudi na neki način izolirani, pa time i zaštićeni”, dodaje Tidlačka. U tri sela 70 posto stanovnika čini staračka populacija, s manje kontakata i kretanja, pa i to umanjuje mogućnost zaraze.

Za Glas Slavonije i 53-godišnja Eva Mariček potvrđuje kako koronavirus nikada nije ušao u Milinac.

“Mi se ovdje osjećamo sigurno, no strahujem za četvero djece i desetero unučadi što žive u većim mjestima. Velika smo familija, no do sada je samo kćerin muž iz Našica imao koronu. Muž i ja smo se cijepili, Pfizerom, dva puta, ja u Đakovu, a on se uspio cijepiti u mjesnoj ambulanti u Varoši, bolestan je”, kaže Eva. Dodaje, ako u tom kraju nemate automobil, teško je.

“Već godinama nema autobusa, a više ne dolazi ni pokretni dućan u selo. Ma, u Milinac neće niti korona”, kaže što u zbilji, što u šali Eva Mariček. Na upit kako u Milincu prođe dan, odgovara: “Malo bašče, malo svinja…”

Da je Paučje i nakon godinu i pol pandemije bez prodora koronavirusa, potvrđuje mještanka Ana-Marija Petrović.

“Okruženi smo čistom prirodom, a i pazimo se”, kaže Petrović.

Cijela općina Levanjska Varoš sa svojih 11 naselja bez ijednog zaraženog bila je sve do listopada 2020. Virus je u međuvremenu, potvrdila nam je ravnateljica Nataša Šego, (bio) prodro i u jedinu školu na tom području – varošku OŠ S. S. Kranjčevića sa samo 45 učenika, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike