1.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Sud postrožio kaznu: Voditelj folklora dvije godine silovao 11-godišnju djevojčicu

Sud postrožio kaznu: Voditelj folklora dvije godine silovao 11-godišnju djevojčicu

Sud je 48-godišnjaku osuđenom za spolnu zlouporabu djeteta postrožio kaznu s pet i pol na devet godina u zatvoru.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i postrožio kaznu 48-godišnjaku optuženom za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina.

Time je pravomoćna postala presuda kojom je muškarac proglašen krivim za 36 kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta, a u presudu je uračunato vrijeme koje je u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi.

Osuđen je je 35 puta tijekom gotovo 2 godine imao seksualni odnos s djevojčicom u dobi 11 godina. Sud u priopćenju navodi da je zlouporabio svoj položaj voditelja folklorne skupine i nakon proba prilazio djevojčici polaznici folklora. Spolne odnose i spolne radnje počinio je u prostorijama udruge gdje su se održavale probe folklora, a čak pet puta je djevojčicu doveo i kući.

Prvostupanjskom je presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora pet godina i šest mjeseci. Visoki kazneni sud je izrekao strožu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina. Dodaju da su prvostupanjskom presudom pravilno kao olakotne okolnosti ocijenjene prijašnja neosuđivanost te priznanje djela.

”Izrazio je određenu kritičnost i žaljenje. Otac je četvero djece od kojih je dvoje maloljetno. No, otegotne okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje. To su dugotrajnost i upornost u činjenju kaznenih djela kao i težina počinjenih kaznenih djela. Te okolnosti nisu dovoljno došle do izražaja prilikom odmjeravanja jedinstvene kazne. Kaznena djela su započela kada je žrtva bila u dobi od svega 11 godina. Radnje kaznenih djela su negativno utjecale na cjelokupni razvoj žrtve.

Optuženik se dugo bavi folklorom i bio je voditelj različitih folklornih skupina. Postoji opasnosti da bi u obavljanju ove djelatnosti s djecom mogao ponovno počiniti kazneno djelo. Zato mu je izrečena sigurnosna mjera doživotne zabrane obavljanja djelatnosti u kojima dolazi u redovit kontakt s djecom”, stoji u priopćenju Visokog kaznenog suda, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike