3.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Profesor s Medicinskog fakulteta: Broj zaraženih osoba zapravo 2 do 3 puta...

Profesor s Medicinskog fakulteta: Broj zaraženih osoba zapravo 2 do 3 puta veći

Prema grubim procjenama brojku zaraženih treba pomnožiti s dva ili čak tri kako bismo znali pravo stanje, rekao je prof.dr.sc. Igor Francetić, farmakolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu gostujući na HRT-u.

“Cijepljenje je još uvijek jedini način da se zaštitimo od koronavirusa, a to što se i cijepljeni razbole nije ništa neobično”, govori i dodaje kako je ovaj virus respiratorni i on napada više organskih sistema od virusa gripe.

Smatra da je potrebna i treća doza cjepiva koju treba primiti 6 mjeseci nakon druge doze. “Ni jedno cjepivo nije 100 posto djelotvorno, s vremenom se njegova efikasnost gubi, javljaju se novi sojevi. Ono što je bitno u mutaciji virusa je to da je faktor transmisije novog delta soja 5-6 puta veći od originalnog wuhanskog soja, a delta 1 soj ima 15 posto veći faktor prenosivosti u odnosu na “običan” delta soj”, istaknuo je Francetić te dodao kako se radi na poboljšanju cjepiva.

Kako kaže, najgore je to što se činjenica da obolijevaju i cijepljeni koristi kao argument za necijepljenje. “Da su se ljudi počeli ranije cijepiti, sigurno se moglo spriječiti mnogo teških oblika covida, koji nažalost, ostavlja i posljedice, što recimo nije slučaj s gripom”, rekao je.

Francetić naglašava da se ne treba zaboraviti činjenica da, iako i cijepljeni obolijevaju, njihova šansa za dobivanje težeg oblika bolesti ili smrtnosti je nekoliko desetaka puta manja u odnosu na one koji se nisu cijepili. “Možda smo previše razmaženi zbog razvoja medicinske tehnologije i tražimo stopostotnu djelotvornost”, komentira.

“Sigurno je da će se ova pandemija prometnuti u endemsku bolest. Endemska bolest je bolest koja je ograničena geografski i vremenski”, istaknuo je za HRT.

Najnovije

Još iz rubrike