6.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ljubitelji knjiga napokon će doći na svoje! Nakon prošlogodišnje stanke sutra svoja...

Ljubitelji knjiga napokon će doći na svoje! Nakon prošlogodišnje stanke sutra svoja vrata ponovno otvara Interliber

Posljednje pripreme u punom zamahu – već 6 dana stotine djelatnika iz svijeta knjige ponovno stvaraju najveću knjižaru u državi na Zagrebačkom velesajmu.

U njoj će od sutra carovati oko 200 izlagača koji će u 3 paviljona izlagati svoje štivo – od beletristike, krimića, kuharica, enciklopedija – za svakoga ponešto.

“Prije svega zahvalni da možemo održati Interliber 2021., kao i svakom izlagaču koji se danas ovdje nalazi veliki je to dio godišnjeg kolača koji donosi te nekakve prihode”, kazao je Marko Hadjur, voditelj komunikacija u izdavačkoj kući.

I to 25 do 30 posto godišnjeg prometa odlazi nakladnicima upravo sa zagrebačkog sajma knjiga, zbog čega im je godina pauze stvarala glavobolje, ali, kažu, snašli su se.

“Uspjeli smo se nekako izvući preko web prodaje koja je naglo porasla pa je uspjela pokriti neke rupe ali ništa ne može zamijeniti Interliber”, kazao je Nikica Micevski, voditelj prodaje u izdavačkoj kući.

Održava se sajam uz stroga koronapravila – ovoga puta na ulazu se moraju pokazati covid potvrde, obvezne su maske, a ograničen će biti broj posjetitelja.

“Svjesni smo okolnosti i ne očekujemo više od 60 posto posjeta nego što to je bilo godinama prije pandemije”, kazao je Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara.

Ono što se ne mijenja i zbog čega se itekako dolazi, su popusti od 20 do čak 90 posto. Spremale su se zato nove strategije za mamljenje kupaca.

“Popust na nakup, na kupljene tri knjige ide dodatnih 10 posto, 5 dodatnih 15 posto popusta”, objašnjava Hadjur.

Interliber se vraća u Mjesecu hrvatske knjige, na izmaku 2021. koja je proglašena godinom čitanja, s kojim Hrvati zabušavaju.

Jednu knjigu na godinu pročitalo je tek 45 posto Hrvata. Većina su žene. 72 posto čitača čine visokoobrazovane osobe, a geografski – najviše se čita u Istri i na Kvarneru.

Razlozi čitanja u 2021. – izbjegavaju se vijesti o koroni, smanjuje se dosada, a razlozi za nečitanje su manjak vremena i višak posla, ali i nedostatak mira u kući.

“Ti se problemi ne daju riješiti s jednim Interliberom ni sa jednom promotivnom kampanjom čitanja i to je pred društvom dosta velik izazov”, tvrdi Nejašmić.

A već sutra na Interliberu je nova prilika za promjenu trenda i više čitanja. Sajam je otvoren do nedjelje, a ulaz uz potvrdu – besplatan, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike