6.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Krešić: Hrvatska je po izdvajanjima za vojsku ispod standarda NATO-a

Krešić: Hrvatska je po izdvajanjima za vojsku ispod standarda NATO-a

Umirovljeni general Marinko Krešić, glavni tajnik Hrvatskog generalskog zbora, gostujući u emisiji Studio 4, rekao je kako nigdje u svijetu ne postoji praksa da predsjednik Vlade poziva zapovjednike vojske na sastanak i ovo je presedan, piše HRT.

– Nedavno su kadeti dali prisegu u Uredu predsjednika. Ni to nije uobičajena praksa, naglašava.

Što se tiče razine predsjednika Vlade, uobičajeno je da ministar prenese strateške stvari i glavna zbivanja u vojsci.

Smatra da razgovori, kojima je javnost svjedočila, između predsjednika i premijera, kao takvi, ne bi smjeli postojati.

– Bolje bi bilo da se političke strukture usmjere na to kako motivirati mlade da postanu vojnici, naglasio je.

Govori kako je masa njegovih kolega samo preko noći s jednim potpisom poslano u mirovinu. Smatra da se to ne bi smjelo događati.

– Izdaci za vojsku su se permanentno smanjivali i ona se pomalo devastirala. Trebalo bi se naći novaca za nabavu tehnike, ali i druge opreme, istaknuo je i dodao kako je svugdje u svijetu definirano koliko se izdvaja za vojsku.

– Ne možemo imati kvalitetnu, operativnu i dobro opremljenu vojsku koja je u stanju zaštititi granice, ako se ne izdvaja za nju, govori Krešić.

Sugovornik se složio s konstatacijom da je vojska postala politički talac.

– Oni su prvi kada nešto treba narodu, u potresima, poplavama, požarima, ali im se mora dati dostojanstvo, zaključio je.

U zadnjih pet do šest godina izdvajanje za vojsku u Hrvatskoj poraslo je 17 posto, a izdvajanje Srbije čak 90 posto. U eurima to znači da Hrvatska izdvaja na godinu 587 milijuna eura, a Srbija 725 milijuna eura.

Hrvatska je po izdvajanjima ispod standarda NATO-a. Trebali bi 20 posto ukupnog vojnog proračuna trošiti na modernizaciju, ali mi taj novac trošimo na plaće.

Krešić naglašava kako su u Generalskom zboru zgroženi blaćenjem žrtve Vukovara i branitelja, te diskreditacijom Domovinskog rata u cijelosti.

– Smatram da ovakve izjave nisu pitanje demokracije, već zloupotrebe. To je nedopustivo i to nije način komunikacije, naglasio je umirovljeni general Krešić, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike