4.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kažnjena RBA. Htjeli su vršiti pritisak na suce

Kažnjena RBA. Htjeli su vršiti pritisak na suce

RAIFFEISEN banka pravomoćno je proglašena krivom na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu zbog objave natječaja u kojem su tražili PR agenciju za vršenje pritiska na Ustavni sud i druge sudove. RBA banka, kao pravna osoba, kažnjena je novčanom kaznom od 400 tisuća kuna, tadašnji predsjednik Uprave te banke Michael Georg Müller kažnjen je novčanom kaznom od 48 tisuća kuna, a dva tadašnja člana Uprave banke Daniel Mitteregger i Marko Jurjević kažnjeni su po 20 tisuća kuna.

Novčana kazna određena je izvansudskom nagodbom između RBA i Hrvatske narodne banke.

Cijeli slučaj otkrile su Index istrage prije godinu i pol dana. No, krenimo redom.

U siječnju prošle godine RBA je odaslala pozivu za odabir PR agencije u kojem su tražili usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, a jedan od zadataka te agencije bio je i “vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj”. U pozivu na engleskom jeziku doslovno stoji “Putting the pressure on the Constitutional and other Croatian courts”.

RBA tvrdila za Index da je sve legitimno

Po hrvatskim i međunarodnim zakonima zabranjen je bilo kakav pritisak na pravosuđe, odnosno sutkinje i suce, a Europski sud za ljudska prava već je rušio hrvatske presude zbog sumnje u pritisak kako javnosti, tako i zainteresiranih strana.

Kada su s Indexa RBA banku u siječnju prošle godine pitali na koji se način misli vršiti pritisak na hrvatsko pravosuđe, odnosno na hrvatske sudove, što se eksplicitno spominje u pozivu PR agencijama, rekli su im da je riječ o legalnom postupku.

Zagrebački je sud prihvatio sporazum stranaka jer “nije na štetu okrivljenih, zakonit je i ovako određenim novčanim kaznama sud nalazi utvrđenim da će se u konkretnom slučaju kod okrivljenih ostvariti svrha kažnjavanja”. Presuda je pravomoćna i nije moguća žalba.

Zašto se išlo u nagodbu?

Komentar presude i eventualno obrazloženje HNB-a o tome zašto se s RBA bankom išlo u nagodbu s Indexa nisu dobili. Naime, iz HNB-a su im tek potvrdili da im je presuda poznata.

“Možemo potvrditi da nam je presuda poznata i dostavljena kao ovlaštenom tužitelju u postupku. Presuda još uvijek nije dostavljena nekim okrivljenicima pa je 4. studenog 2021. stavljena na oglasnu ploču Suda te će se protekom roka od 8 dana smatrati uredno uručenom okrivljenicima. Nakon isteka tok roka HNB će, sukladno zakonskim propisima, objaviti presudu na svojoj internetskoj stranici”, stoji u odgovoru HNB-a.

Podsjetimo kako je nakon objave na portalu Index o natječaju RBA banke reagirao i sudac Vrhovnog suda i predsjednik Hrvatske udruge sudaca Damir Kontrec. On je tada rekao da je vršenje pritiska na sudove “posljedica i prakse najčešće neutemeljenog prozivanja sudbene vlasti koja se temelji na nerazumijevanju samostalnosti i neovisnosti sudova i sudaca te generaliziranju i banaliziranju sudskih odluka”.

Sudac se javno zapitao bi li se RBA banka usudila to napraviti u matičnoj državi, piše Index.

Najnovije

Još iz rubrike