8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Jedan ukrao metalna ulazna vrata, a kradu se poklopci za šahtove, prometni...

Jedan ukrao metalna ulazna vrata, a kradu se poklopci za šahtove, prometni znakovi…

Da lopovi svašta kradu, stara je stvar, a za neke krađe treba im prava logistika.

U takav tip krađa svakako spada jedna o kojoj izvijestila PU istarska, a dogodila su između 6. i 7. studenog kada je još uvijek nepoznati počinitelj sa zemljišta u naselju Čabrunići otuđio metalna ulazna vrata koja su bila vezana za ogradu. Vlasnik vrata je 79-godišnjak koji je oštećen za više tisuća kuna.

A od 29. listopada do 4. studenoga nepoznati je lopov ušao u otvorenu kuću u izgradnji u Spinčićevoj ulici u Puli te je otuđio električne kablove i druge predmete. Time je 70-godišnju vlasnicu oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna. U policiji kažu kako su primijetili da se povećao broj tzv. sekundarnih sirovina, pa su tako primijetili da se kradu dijelovi kovanih ograda, oluci, žice, ukrasne vaze i kipiće, dijelovi vozila, kanalski poklopci, slivne rešetke, prometni znakovi…

Odnosno, kako su pojasnili u policiji, kradu se predmeti koji se mogu prodati kao ”staro željezo”, a za njihov transport koriste se razna prijevozna sredstva. Osim štete koju prouzroče vlasnicima, počinitelji ovih kaznenih djela često ugrožavaju i sigurnost ostalih građana.

Policija je stoga dala neka upozorenja kako spriječiti ovakve krađe. Kažu da bi vrata i prozori poslovnih prostora trebala kada je god to moguće biti zaključna, bilo bi poželjno da takvi prostori imaju ugrađeni alarmni ili video sustav, da se onemogući neovlašten pristup u zatvorene poslovne prostore, da se tijekom projektiranja ili adaptacije poslovnih prostora razmišlja o sigurnosti imovine i zaposlenika…

Građanima se savjetuje i da zaključavaju stanove i kuće, redovito obilaze imovinu koja je na udaljenim lokacijama, prilaze kućama i stanovima uključe senzorska svjetla.., piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike