Fižulić: Cijepljenje treba regulirati zakonom

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić bio je gost Novog dana.

Govoreći o pojačanom interesu za cijepljenje Fižulić kaže da je nagli rast interesa građana rezultat visokih brojki. “To još uvijek nije dovoljno. Kad bi došli do 15.000 cijepljenih dnevno prvom dozom, trebalo bi nam barem 50 dana do dosegnemo prosjek Europske unije”, kaže.

“U onom prvom valu kad smo došli do 40 posto cijepljenih u populaciji, cijepili su se oni koji bi se cijepili bez obzira na to tko je na vlasti, na kamapanju… Cijepili su se oni koji smatraju da je to dobro za njihovo zdravlje. Dio njih nije imao dovoljno saznanja o tome što cijepljenje jest, i danas možemo čitati smiješne komentare da je cjepivo još eksperimenatalno… Svijest o uspješnosti cijepljenja i na koji način ono štiti zdravlje čovjeka, nije razvijena u onom dijelu populacije koji je netko trebao potaknuti”, kaže Fižulić.

“Činjenica je da smo mogli biti u prvih deset u Europi po broju cijepljenih, a na kraju smo se našli na samom dnu s našim balkanskim susjedima”, govori Fižulić dodajući da ćemo se sad suočiti s gubitkom života izazvanim ne samo covidom nego i drugim bolestima koje se zbog pritiska covid bolesnika na zdravstveni sustav neće moći liječiti.

Fižulić se pita treba li vjerovati subjektivnom priopćenju ministra koji tvrdi da je sve u redu ili HUBOL-u koji tvrdi da se za krevet s kisikom mora imati veza.

“Mjere moraju biti egzaktne i onda će biti prihvaćene i uspješne”, kaže Fižulić.

Na pitanje kako se Europa bori protiv pandemije kaže kako se u Europi sada događa ono što se Americi već dogodilo. “WHO upozorava na stanje u istočnoj Europi, u zapadnoj je situacija mnogo bolja. Ono što je važno primijetiti je da, kada dođete do postotka od 62 do 65 posto vi još možete imati dovoljno velik bazen necijepljenih koji će iskreirati takvo opterećenje zdravstvenog sustava pa će vlasti morati ograničiti pristup bolnicama”, govori.

O tome koliko je borba protiv covida uspješna uvođenjem covid potvrda, Fižulić najprije kaže kako nije sporno da i cijepljeni šire virus.

“Covid potvrde služe vlastima da stimuliraju građane na cijepljenje. Francuska i Italija su svoje građane stimulirale na cijepljenje jer su necijepljenima učinile život nekonformnim. Države mogu zakonski regulirati cijepljenje, naš Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti omogućuje da promjenom jednog članka se zakonski uvede obvezno cijepljenje. Uvjeren sam da bi taj takon u Saboru prošao dvotrećinskom, možda i tročetvrtinskom većinom, uvjeren sam da bi protiv njega glasala samo krajnja desnica. Druga opcija je da necijepljenjima učinite život nekonformnim pa da oni na kraju popuste i cijepe se”, govori.

“Čija je sloboda važnija? Moja, koji sam se cijepio, ili tvoja, koji kažeš da se ne želiš cijepiti iz nemedicinskih razloga? Odavno se zalažem da se cijepljenje regulira zakonski bez obzira što bi Hrvatska bila prva zemlja u Europi koja bi to učinila. Budimo jednom prvi i u nečem dobrom. Regulirajmo cijepljenje zakonski i završimo s pandemijom”, govori Fižulić.

Share This Article