Burno na relaciji ministar obrane – predsjednik RH: Banožić donio novu odluku o korištenju vojnih resursa, s Pantovčaka poručuju – “To je nezakonito!”

Uoči sutrašnjeg sastanka državnog i vojnog vrha došlo je do novog zapleta. Redakcija DNEVNIK.hr-a u posjedu je dokumenta Ministarstva obrane kojim ministar Mario Banožić određuje da Ured predsjednika mora sam financirati eventualno korištenje vojske u smislu potpore, čak i kad se radi o protokolarnim aktivnostima.

Odlukom, koju je Banožić potpisao 4. studenog, zabranjuje se vojsci da “pruža potporu Uredu predsjednika”, čak i za protokolarne aktivnosti, bez suglasnosti ministra obrane. Suglasnost ministra i dosad je bila potrebna, no iz MORH-a poručuju da će ubuduće to Ured predsjednika trebati izravno zatražiti od kabineta ministra.

Dok se oni svađaju, niz je problema koji muče vojsku: Podsjećamo kako je Milanović postupao kad je on bio premijer
U odluci je navedeno i da troškove koje nastanu neće platiti MORH, što znači da će iz Ureda predsjednika morati naći način kako će ih podmiriti.

Za provedbu odluke odgovorni su načelnik Glavnog stožera, ravnatelj Uprave za materijalne resurse i ravnateljica Uprave za proračun, financije i informacijske sustave.

Iz MORH-a su potvrdili autentičnost dokumenta i rekli kako je do ove odluke došlo zato što je predsjednik Zoran Milanović ponekad znao usmeno zatražiti od admirala Roberta Hranja potporu vojske te je tako zaobilazio ministra, iako su zahtjevi bili uredno odobravani.

“Odluka je nezakonita i neustavna, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti Predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda PRH”, poručili su pak s Pantovčaka za Dnevnik.hr.

Inače s Pantovčaka su negodovali što su u Banskim dvorima na sastanku premijera s vojnim zapovjednicima, uz ministre bili i šef diplomacije i prvi čovjek Sabora.

Nakon sastanka, reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, ministra obrane pitala je upravo o opravdanosti predsjednikovog korištenja vojnih resursa.

“Pretpostavka je da će to biti na sutrašnjim razgovorima. Što se toga tiče, jasnog sam stava – zakon o obrani je propisao na koji način se koristi uporaba sredstava, korištenje hrvatske vojske i stvar je jednostavna. Držimo se zakona i što se toga tiče – nemamo daljnjih problema”, rekao je Banožić.

Na potpitanje hoće li to sutra reći predsjedniku, odgovara: “Ja sam to predsjedniku rekao već nekoliko puta”.

Prepirka predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića oko vojske eskalirala je proteklog tjedna. Danima su se “častili” preko medija, no u petak na obilježavanju osnivanja “Tigrova” vladao je muk nakon čega su se primirile i strasti, piše dnevnik.hr.

Share This Article