1.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ne bacajte ljusku od češnjaka: Evo za što je sve možete iskoristiti

Ne bacajte ljusku od češnjaka: Evo za što je sve možete iskoristiti

Većina nas bacit će oguljenu ljusku od češnjaka, ne razmišljajući da ona zapravo može biti korisna. No, može, i to za – juhu. Jednostavno je dodajte svim sastojcima za juhu i skuhajte. Izvadite je tijekom cijeđenja. Ako se bojite prejakog okusa, dodajte samo žličicu do dvije ljuski, a ako volite jak okus češnjaka možete odmah staviti i cijelu šaku.

Juhu možete skuhati i samo od ljuske češnjaka. Gotova je već za 10-15 minuta nakon što voda počne kuhati. Ovaj temeljac možete koristiti kao zasebnu juhu, a možete ga sačuvati i koristiti za kuhanje riže ili dodati umacima.

Svoje ljuske od češnjaka nakon njegova čišćenja zato nemojte baciti već je spremite u vrećicu i iskoristite. Bacite samo one komade koji su prljavi.

Ljuska češnjaka obiluje fenilpropanoidima koji su krcati antioksidansima. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da koža ima više vrijednih tvari od samog luka.

Bogata je i specifičnim flavonolima koji snižavaju krvni tlak i sprečavaju nakupljanja na arterijama. Sadrži i puno vlakana. Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, probavne probleme i snižavanje kolesterola te nekih tipova karcinoma.

Prilikom korištenja ljuske češnjaka pazite da ona bude organska jer ćete u protivnom unositi pesticide u prehranu.

Još ideja za korištenje ljuske od češnjaka:

-Spremite ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, grah, povrtne i mesne juhe.

-Iskoristite za kompost.

-Ljuska češnjaka puna je fenilpropanoida koji su krcati antioksidansima i zato ju je dobro jesti. Dodajte cijele češnjeve tijekom kuhanja i pojedite ih, sugeriraju stručnjaci. Možete ih peći s krumpirima i mesom ili dodati u variva poput graha.

-Za čaj – stavite ljuske češnjaka u kuglicu i uronite u kipuću vodu. Ostavite par minuta.

-Ispecite češnjak u ljusci i dodajte jelima. Cijele glavice češnjaka, nakon što ste skinuli prve prljave slojeve ljuske, umotajte u alu-foliju i pecite u pećnici 40-ak minuta na 180 stupnjeva. Tako ispečenog možete čuvati u frižideru do tjedan dana ili u zamrzivaču do šest tjedana, piše 24sata, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike